|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

SKANDALOZNO PONAŠANJE GRADSKIH SLUŽBI GRADA SOLINA

 

 

Novu objavu stranke Most Solin prenosimo u cijelosti;

[SKANDALOZNO PONAŠANJE GRADSKIH SLUŽBI GRADA SOLINA]

Nakon što Gradsko vijeće grada Solina na prošloj sjednici nije podržalo prijedlog proračuna gradonačelnika Dalibora Ninčevića (točnije NLM, Bolji Solin Most, SDP i Tihomir Bečko kao nezavisni vijećnik), ostala je jedina mogućnost, (sve u cilju kako bi Grad nastavio funkcionirati do donošenja proračuna), a to je donijeti Prijedlog odluke o privremenom financiranju Grada Solina do 31. prosinca 2021. godine, a koja bi bila na snazi do 31. ožujka 2022. godine.

Ovlašteni predlagatelji Prijedloga odluke o privremenom financiranju su Gradonačelnik, Gradsko vijeće i Odbor za proračun i financije.

Pošto gradonačelnik Dalibor Ninčević nije pokazao nikakvu volju za bilo kojim oblikom suradnje (kako u pogledu ovog pitanja tako i u pogledu svih ponuđenih oblika suradnje), Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak uputio je dana 27. prosinca 2021. dopis Upravnom odjelu za proračun i računovodstvo s nalogom da se izradi ekonomski dio Prijedloga odluke o privremenom financiranju što je dužnost navedenog odjela na što se navedeni odjel oglušio.

Dana 28. prosinca 2021. vijećnik Mosta Mirko Roguljić, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Andabakom i potpredsjednikom Gradskog vijeća Davorom Mikasom pristupio je u prostorije Grada Solina kako bi provjerili jesu li gradske službe, konkretno spomenuti Upravni odjel, pripremili ekonomski dio prijedloga o privremenom financiranju grada.

Na izričit upit da li je ekonomski dio spomenutog prijedloga pripremljen, odgovoreno je da je pročelnica na bolovanju, a na upit vijećnika Mosta tko će to odraditi odgovoreno je da to ne može nitko osim pročelnice. Pošto se ista situacija trenutno događa u Gradu Trilju, za zaključiti je da gradske službe grada zajedno s gradonačelnikom svjesno opstruiraju rad Gradskog vijeća te ne poštuju zakonodavno tijelo vlastitog grada.

Za napomenuti je također, da od kada je HDZ izgubio većinu u Gradskom vijeću, gradski pročelnici svjesno opstruiraju rad vijećnika njima suprotnih političkih opcija i to na slijedeći način. Ne odgovaraju uopće na pojedina vijećnička pitanja, daju odgovore na ista na sam dan sjednice ili večer prije kako se ne bi mogli kvalitetno pripremiti za sjednice i općenito opstruiraju bilo koji oblik suradnje doživljavajući vijećnike koji nisu iz njihove političke opcije kao neprijatelje umjesto kao suradnike s kojim bi trebali raditi da Solin bude bolji grad.

Ovaj skandalozan postupak Upravnog odjela za proračun i računovodstvo zajedno s Gradonačelnikom je samo dokaz ovim izrečenim tvrdnjama u što se Most Solin uvjerio aktivnim sudjelovanjem na svim dosadašnjim sjednicama.

Međutim, 30. prosinca 2021. u 17:00 sati biti će održana sjednica Gradskog vijeća i to samo s jednom točkom i to upravo Prijedlogom o privremenom financiranju Grada Solina za razdoblje do 31. ožujka 2021. unatoč očitoj opstrukciji od strane gradskih službi koje su dužne odraditi svoj dio posla pripreme spomenutog prijedloga za što su i plaćeni.

Napominjem da je vladajuća većina u Gradskom vijeću i to NLM, Bolji Solin, Most, SDP i Tihomir Bečko kao nezavisni vijećnik dovoljno sposobna da i bez pomoći gradskih službi izradi Prijedlog spomenute odluke, uvrsti istu na dnevni red i izglasa kako bi Grad mogao uredno funkcionirati i izvršavati obveze u spomenutom razdoblju.

Sramotno je ovakvo ponašanje gradskih službi (dokaz da je to HDZ-ov poučak jer se i u susjednom Trilju događa isto). Stoga zaključujemo da su službe grada servis HDZ-a koji rade po njihovim naputcima, službe bi trebali biti profesionalci što nažalost nisu.

Po donošenju ovog Prijedloga o privremenom financiranju Most Solin će se sa više amandmana uključiti u izmjenu odbijenog proračuna gradonačelnika te pridonijeti transparentnosti trošenja sredstava (navodno program koji bi to trebao kontrolirati treba biti implementiran ali nikako da bude) kako bi građani Solina u svakom trenutku na Internet stranicama grada mogli vidjeti na što se troši novac poreznih obveznika. Naravno da se takve stvari (kao i opstruiranje Pravilnika o jednostavnoj nabavi glede toga da otvaranje ponuda treba biti javno) svjesno odugovlače jer od kad je Grada Solina to nije kontrolirao nitko osim oporbe u sadašnjem sazivu Gradskog vijeća i to od kada je HDZ prvi puta izgubio većinu u gradskom vijeću.

Detaljan izvještaj sa sutrašnje sjednice biti će objavljen na stranicama Mosta Solin.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL