|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

SKANDAL “INA d.d. ne govori istinu, masnoću izlijevaju preko crijeva u obližnju livadu ili u noćnim satima preko kontrolnog punkta separatora u rijeku” (video)

 

Nakon što smo u više navrata upozoravali javnost da INA d.d. zagađuje našu riku Jadro Božja ruka poslala nam je svjedoka koji tvrdi da odgovorni u INA d.d ne govore istinu. Uz komentar na mail poslao nam je i video snimak iz unutrašnjeg dijela firme INA d.d., poznato Vranjičko blato.

POVEZANI ČLANCI:

SKANDAL Skrivaju se detalji ekokatastrofe u Vranjičkom zaljevu

EKOKATASTROFA U VRANJIČKOM ZALJEVU Stigli odgovori policije, firme D.V.D Kaštel Gomilica, INA d.d, a oglasio se i Grad Solin

INA d.d. – “Hvala vam za svaku litru nafte u našoj rici Jadro i Vranjičkome zaljevu” (video)

INA opet “počastila” naftom našu riku Jadro, Gospodo do kada? (video)

Komentar i video prenosimo u cijelosti;

“Potaknut vašim učestalim objavama povodom ispuštanja nafte iz separatora  od strane Ine u rijeku Jadro, odlučio sam iznijeti neke činjenice i videosnimkama ih dodatno  potkrijepiti.

Naime, u  INA PJ Terminal Solin sam proveo dugi niz godina i to većinom kao ######. Separator (pročistač) o kojem je u ovom slučaju riječ ima funkciju  da sabire  tehnološku kanalizaciju i oborinske vode na cijelom terminalu. Nakon toga, dinamički, separator sve masnoće odvaja od vode i, u zadnjoj fazi tu istu ‘pročišćenu’ vodu  izljeva u rijeku. Kapacitiranost masnoća u separatoru je manjeg obujma te je zbog toga potrebno stalno  pražnjenje, čišćenje i održavanje, za koje, voditelj i rukovoditelj uvijek  govore da su enormno skupocjena te zbog toga oni svojim autoritarnim stilom vođenja i rukovođenja daju usmene naputke  da se, ako je stanje ‘kritično’, masnoće izlijevaju preko crijeva  u obližnju livadu ili u noćnim satima preko kontrolnog punkta separatora u rijeku – ‘blaža’ varijanta. Zašto? Razlog ovom su manji procesni troškovi a njima vjerojatno veći  bonusi. 

Odgovor koji su odgovorni  djelatnici dali za ovaj portal prije mjesec dana je neistinit, i to da: separator radi na ispravan način i da se preko kontrolnog otvora ispuštaju pročišćene vode (u prilogu šaljem  nekoliko videa koji su snimljeni  u 5-om mjesecu 2019.)

Vjerujem da će  odgovorni kad pogledaju videosnimke od svojih podređenih, vršeći pritisak, sakupljati  potpise da oni ovako nešto apsolutno nikada nisu zahtijevali. Inače, takav je njihov način djelovanja, jer onaj koji im se suprotstavi nikada ne ‘prođe’ dobro.”

Da podsjetimo na odgovor odgovornih iz INA d.d.

– Separator na instalaciji u Vranjičkom blatu radi na ispravan način i u skladu s vodopravnom dozvolom. Ispuštanje pročišćenih voda vrši se preko kontrolnog otvora u prostor ograđen zaštitnom plutajućom branom koja je sastavni dio tehnološke odvodnje. Svrha zaštitne plutajuće brane je da zaustavi vidljive nečistoće koje se po potrebi mogu dodatno tretirati. Svi dosadašnji rezultati mjerenja kvalitete otpadnih voda su unutar propisanih parametara.

 

HOĆE LI OVOG PUTA INSTITUCIJE REAGIRATI, USKORO ĆEMO DOZNATI

Naš pouzdani izvor tvrdi, “samo nastavite pisati istinu i uskoro stižu nova videa”.

Tags
mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u