|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

Sigurno i zdravo do cilja s CEMEX-om – Tomislav i Josip biciklima od Zagreba do Kaštela promovirali kompanijske prioritete

 

S ciljem promicanja zdravlja i sigurnosti u prometu Tomislav Antunović, voditelj betonskih operacija i Josip Gavran, rukovatelj postrojenja za proizvodnju betona CEMEX-a Hrvatska, biciklima su kroz tri dana prešli više od 450 kilometara i obišli CEMEX-ove betonare u Zagrebu, Zadru i  Kaštelima.

Ovi zaljubljenici u bicikl, najodrživije prometno sredstvo, često se upućuju na biciklističke ture, a ovaj su put spojili ugodno s poslovnim te turnejom od Zagreba do Kaštela u samo nekoliko dana pokazali koliko je važna sigurnost u prometu, ali i sigurnost na radu u operativnim pogonima. U vožnji od Zadra do Kaštela, sigurno vozeći do posljednje betonare na svom putu, Tomislavu i Josipu se pridružio i predsjednik Uprave CEMEX Hrvatska, Alen Voloder.

Zaštita na radu i zdravlje zaposlenika prvi su prioritet CEMEX-a, a Tomislav i Josip ovim su hvalevrijednim potezom promovirali svakodnevno provođenje kompanijske procedure Visible Felt Leadership koja za cilj ima vodstvo i odgovornost za pregled svih aspekata sigurnosti u nekom pogonu, od zaštitne opreme do strojeva i procesa. Jasna vizija sigurnosti, beskompromisni standardi koji je osiguravaju i osjećaj osobne odgovornosti svakoga tko radi u pogonu ili pak na cesti temelj su sprječavanja nezgoda – kako na radu, tako i u prometu.

Uz prirodne ljepote koje su obišli na putu, promovirali su i koristi koje za zdravlje ima sigurna vožnja bicikla: od jačanja krvožilnog i dišnog sustava, jačanja muskulature, do samog zadovoljstva vožnje.

„Samo kultura osobne odgovornosti i povjerenja jamči sigurnost. Koncentracija i razmišljanje o svakoj aktivnosti prije nego je započnemo smanjuju vjerojatnost nezgoda. Kao što je to slučaj u industrijskim pogonima, tako je i u prometu. Biciklisti, vozači, a posebno pješaci trebaju posebnu pozornost posvetiti drugim sudionicima i prometu kako bi dobro procijenili sigurno kretanje na cesti“, komentirao je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu CEMEX-a Hrvatska pri završetku turneje ovog dvojca u Kaštelima gdje su ih dočekali brojni kolege.

„U CEMEX-u svakodnevno radimo na poboljšanju kulture zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, koja je jedan od prioriteta naše kompanije. Naši proaktivni napori u tom smislu uključuju i proceduru Visible Felt Leadership (VFL) koja se temelji na razvoju kontinuiranog i pozitivnog vodstva u upravljanju zdravljem i sigurnošću, počevši od onih u samom vrhu organizacije. Takav pristup osmišljen je da svima pomogne osjetiti predanost svakog rukovoditelja sigurnosti te da motivira i inspirira sve diljem organizacije da se ponašaju na isti, pozitivan način“, istaknuo je Tomislav Antunović.

„Vožnja biciklom dobra je za zdravlje biciklista, za društvo i posebno okoliš. No ako bicikl ne vozimo odgovorno, oprezno, brinući za vlastitu i sigurnost drugih sudionika u prometu, sve te prednosti padaju u vodu. U CEMEX-u stoga stalno radimo na jačanju svijesti o prednostima, ali i sigurnosti u prometu među biciklistima“, dodao je Josip Gavran.

Put i doživljaje CEMEX-ovog biciklističkog dvojca pogledajte na službenom YouTube kanalu CEMEX Hrvatska.

***

CEMEX posvećuje posebnu pozornost sigurnoj vožnji i sigurnosti svih sudionika u prometu te provodi obuke sigurne vožnje koje moraju proći svi vozači ugovornih prijevoznika. Vozači posebnu pozornost moraju obratiti na osjetljivije sudionike u prometu, poput pješaka i biciklista. Tijekom posljednje dvije godine pokrenute su kampanje usmjerene na sigurnost pješaka u prometu pod nazivom „Ne riskiraj – pogledaj prije nego iskoračiš“ te „Ne tipkaj dok voziš“, a već dugo niz godina tvrtka uoči početka školske godine provodi i kampanju sigurnosti na cestama usmjerenu na vozače i školarce, naročito prvašiće. U svojim nastojanjima često se udružuje i s partnerima pa je tako prošle godine sudjelovala i u preventivnoj akciji PU splitsko-dalmatinske pod nazivom „Smanji brzinu i guštaj u litu“. Za svoje inicijative u ovom segmentu CEMEX Hrvatska nagrađen je čak trima Hrvatskim velikim nagradama sigurnosti, i to tri godine za redom, od 2019. do 2021.  Svi kamioni koji prevoze proizvode tvrtke CEMEX označeni su naljepnicom „Kako vozim“ i istaknutim besplatnim brojem telefona na kojeg ostali sudionici u prometu mogu dojaviti nepridržavanje prometnih pravila ili bilo koje druge propuste u prometu vozača ugovornih prijevoznika.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL