|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

SERUM PROTIV GLUPOSTI

 

Definicija ludosti je uvijek raditi jedno te isto, a istovremeno očekivati različite rezultate” – Albert Einstein

Postoji nešto što je teže objasniti nego entropiju, Dopplerov efekt, derivacije i integrale, teoriju struna. A to je da prekoračenje brzine može značiti smrtnu presudu.

Glupost je kad opet ispočetka nagaziš gas, i očekuješ da ćeš se uvijek izvući bez posljedica. Opet imamo naslove u crnoj kronici o patetičnom mužu koji je ubio vlastitu ženu prebrzom vožnjom na Jadranskoj magistrali, a sad plače da mu je žao da nije poginuo umjesto nje. Koja je razlika između obojstva za volanom ili da joj je pucao u glavu?

Kako objasniti tek punoljetnim balavcima da je prekoračenje brzine jednako pucanju sebi u glavu? Je li to tako teško objasniti? Ili je možda teško shvatiti.

Ako su roditelji već svojim balavcima kupili ili posudili skupe automobile, zašto im nisu dali u upute za korištenje? User manual, nešto s čime će koristiti taj proizvod kojem nisu dorasli.

Sve se dobija sa uputama za korištenje, pa tako mogu i vozila. Prekoračena brzina najefektniji je način za sebi efikasno uništiti život. Ali ne samo sebi, dok vozači pritišću gas, nisu svjesni da uništavaju život i svojim suvozačima? Bilo bi lako da počinjavaju samo suicid. A najčešće se to pretvori u mass murder, masakr na cesti.

To je fenomen kad adrenalin pomračuje um. Trenutak kad se pritisne gas, da li je počinitelj svjestan da je korak od masovnog ubojstva i samoubojstva?

Prevencija, intervencija, kompezacija

Sve one reakcije koje dolaze poslije – zgražanje, naricanje, plakanje, patetika – one nisu od pomoći kad je totalna šteta već napravljena. To je kratkovidno gledanje na stari, ne radi se dovoljno na prevenciji, pa čak ni na intervenciji već na posljednjem i najmanje utješnom koraku – kompenzaciji.

Uvijek ta neprilagođena brzina, to je light motiv crne kronike. Tako je lako stisnuti gas, dopustiti da te brzina ponese i prepustiti se tom zaraznom adrenalinu. Iako se ta glupost kažnjava, ako ne zakonom, onda posljedicama za one u autu pored tebe, uporno se ponavljaju iste epizode.

Što je metaforički serum protiv ovakve ultimativne gluposti, uništiti život sebi i drugima, svojim i tuđim obiteljima? Kad bi se mogao pripraviti taj serum protiv gluposti, da se svima koji ga popiju stvori imunitet protiv glupog ponašanja u prometu. Ceste su mjesta na kojima se najtransparentnije očituje glupost.

Svi se zgražamo kako je sada tim obiteljima koje proživljavaju totalni gubitak – ali zašto su te obitelji stvorile ubojice na cesti? Zašto im nisu usadile da se ne ponašaju suicidalno

Uvijek će biti kamikaza na cesti, ali nije problem dok oni ubijaju samo sebe. Problem je kad ubijaju druge.

Nije problem da glupost ubija onog tko je glup. Problem je kad ona ubija druge.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u