|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Senzacijama na novom arheološkome nalazištu u samome centru Solina izgleda nema kraja!

 

Solinska udruga “Društvo prijatelja solinske baštine” svakog dana dokazuje da to i zaista jest, prijatelj solinske baštine. Novom objavom na svojoj facebook stranici, a koju prenosimo u cijelosti, solinskoj vlasti daju do znanja da nemaju namjeru prepustit slučaju novo nalazište pokraj Pošte.

Foto: DPSB (Produbljivanjem i proširivanjem sondi pronađeni su ostatci nezamislivo bogato opremljenoga termalnog (kupališnog) sklopa. Mozaični podovi, mramorne zidne oplate, stakleni mozaici, ostatci fontana i skulptura te mnoštvo drugoga sitnijega materijala… )

Senzacijama na novom arheološkome nalazištu u samome centru Solina izgleda nema kraja!

Produbljivanjem i proširivanjem sondi pronađeni su ostatci nezamislivo bogato opremljenoga termalnog (kupališnog) sklopa. Mozaični podovi, mramorne zidne oplate, stakleni mozaici, ostatci fontana i skulptura te mnoštvo drugoga sitnijega materijala… ukazuju na velebnost ovoga kompleksa.

Unatoč tome, iako samo u kuloarima i neslužbeno, govori se o mogućoj izgradnji kulturno-informativnog centra na ovim arheološkim ostatcima. S obzirom na veličinu i važnost Salone i njezine baštine ovaj centar, uz onaj planirani na Manastirinama zasigurno bi imao smisla. Štoviše imajući u vidu odnos prema solinskoj baštini zadnjih nekoliko desetljeća možda bi ga trebalo preinačiti u KULTUROCIDNO- INFORMATIVNI CENTAR, u kojemu bi se svi posjetitelji, školska djeca, turisti i studenti mogli pobliže upoznati s načinom i metodama rješavanja pitanja solinske baštine. Jedino je pitanje kvadrature i katnosti takvoga pretpostavljenoga centra.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u