|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

S OVE STRANE ŽELJEZNE ZAVJESE

 

 

Kod nas se jedan fenomen širi kao kuga, a to je zastrašivanje prošlošću. Plaše nas sa državom koja ne postoji već 30 godina.

Najlakše je skretati pažnju sa današnjeg stanja sa užasima iz prošlog režima. Lako je iskrivljavati povijesne činjenice o prošloj državi jer je prošlo previše godina, i sve je manje svjedoka. Tako se malo po malo povijest može potpuno falsificirati, do te mjere da živimo neku drugu povijest.

Kad se već priča o zavjesama, što se danas događa s ove strane zavjese? Ako povučemo vremensku zavjesu, od 90-e pa nadalje, vidjet ćemo popriličan mrak s ove strane zavjese.

Plašenje s pokojnom državom

Nakon što je pala ta čuvena zavjesa, dobili smo ono što žele sve države koje to nemaju: neovisnost. Neovisnost je dakako precijenjena.

Nikad nije onako kako izgleda.

Uvijek netko želi neovisnost – trenutno je žele Katalonija, Hong Kong, Škotska ju je željela dok se nije predomislila. Sad Britanija želi neovisnost od Europske Unije. Da smo znali što nas čeka iza zavjese neovisnosti, bismo li glasali za nju?

Uglavnom, nakon neovisnosti i života u mraku, dobili smo rat. A tokom tog rata odvijao se onaj drugi rat: onaj ekonomski. Dok je Hrvatska branila svoje granice, pridošlice i razne karikature su porobljivali hrvatske resurse stvorene u “mraku”. Tako imamo živopisne likove poput Kutle, Gucića i Keruma koji su izronili iz mraka nove države, a ne one strašne stare države.

Oni su se uspeli na tronove s ove strane vremenske željezne zavjese. Ratni profiteri koje je stvorila ova država oduzeli su stanove onima koji su ih u prošloj državi zaradili.

Po svim parametrima, ova država je negativac, a ne ona prošla koju stalno demoniziraju. Plašenjem s pokojnikom samo pokazuju vlastiti kukavičluk da se suoče sa stanjem kakvo je sada.

Falsifikacija povijesti

Predsjednica je vječna inspiracija koja osobito voli plašiti pokojnom državom. Propagandist mračne prošlosti, kojom se ulaguje Americi sa širenjem straha o prošlom režimu.

Ono što predsjednica radi, a i ostali političari sa ljevice i desnice, je zločin nad istinom. Falsificiranjem povijesti pokušava se promijeniti tko je pobijedio u 2. svjetskom ratu.

“Dan Pobjede” kod nas postaje “Dan Sramote” budući da ga ne želi obilježiti ni jedan predstavnik Grada. Odjednom se svi plaše povijesnih istina i čim nemaju šta za reći o sadašnjim pozitivnim trendovima (a to je uvijek), skrivaju se iza demonizacije prošle države.

Plašenjem sa mrakom iz prošlosti oni pokušavaju prikriti sadašnji horror film.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u