|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Ruski ronilac prkosi invaliditetu i zaranja u dubine

 

Kompenzator plovnosti je pomogao sportašu s invaliditetom, koji je sva četiri uda izgubio u eksploziji, da postavi novi svjetski rekord u dubinskom ronjenju.

Dmitrij Pavlenko je 7. svibnja ušao u povijest kada je samostalno zaronio na 40 metara dubine u egipatskom Crvenom moru. Ovaj podvig je bio moguć zahvaljujući kompenzatoru plovnosti koji je razvilo Moskovsko politehničko sveučilište (MPU).

Standardnim kompenzatorom plovnosti, koji pomaže roniocima da zaranjaju u dubine, može se upravljati samo prstima. Ovaj novi uređaj, međutim, omogućuje Pavlenku da njime upravlja bez ruku. Kako bi stvorili kompenzator plovnosti, MPU je održao hackathon za studente i mlade razvojne programere. Uređaj je izradio ruski startup Anisoprint pomoću 3D pisača.

Dmitrij Pavlenko je obje ruke i noge izgubio nakon eksplozije bombe dok je služio u vojsci. 2017. godine je postao prvi ruski državljanin bez udova koji je dobio licencu za ronjenje koja mu dozvoljava zaron na otvorenom moru.

“Imam 38 godina. Danas imam obitelj i posao koji volim. Prošao sam kroz težak i dugotrajan proces fizičke i psihološke rehabilitacije. Dok sam pokušavao ponovno stati na noge, često su me inspirirali drugi ljudi. Gledao sam tko je učinio što i kako je to uspio, a potom sam pokušavao iskustvo tih ljudi prilagoditi svojoj situaciji”, rekao je Pavlenko.

“Osjećam da sada moj primjer može motivirati druge osobe s invaliditetom da poduzmu prvi korak ka izlasku iz kaveza u kojem se mnogi nađu nakon ozljede”.

Kako bi ostvario svoj san, Pavlenko je putem platforme planeta.ru, ruske verzije KickStartera, prikupio oko 4600 dolara. Prije no što je postavio svjetski rekord, testirao je tri različita kompenzatora plovnosti. Jedan se slomio, dok je drugi bio jako neudoban. Treći je konačno omogućio sportašu da postigne svoj cilj.

2013. godine je francuski ronioc Philippe Croizon, čije su ruke i noge amputirane nakon nesreće sa strujom, postao prvi sportaš bez ruku i nogu koji je zaronio na dubinu od 33 metra u bazenu u Bruxellesu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u