|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Rusija napravila dron koji može puniti bateriju na dalekovodu

 

 

Ministarstvo obrane Rusije patentiralo je malu bespilotnu letjelicu koja posjeduje mogućnost da puni bateriju na dalekovodu.

Opis izuma objavljen je na stranici Rospatent.

Dron je projektiran u Tjumenjskoj vojno-inženjerskoj školi “Maršal Prošljakov”. To je multikopter, u čijem se donjem dijelu nalaze strujne štipaljke, rasklopivi kružni magnetni kalem.

Kontrolor upravljanja motorima aparata podešen je tako da se uključivanje motora u visećem položaju realizira u fazama ovisno o njegovom položaju u odnosu na dalekovod. To omogućava okretanje aparata u odnosu na provodnik prije razdvajanja štipaljki, navodi se u obrazloženju patenta.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.