|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Reakcije na propalu prodaju F-16: “Krstičević je znao pravila, mora otići”

 

 

Foto: FAH

NOVINAR Barak Ravid napisao je za američki portal Axios kako je američki ministar obrane James Mattis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo “omekša” oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

>> Američki portal Axios: Prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj je propala

Time je, piše, praktički propao cijeli dogovor. Ravid koji je prvi objavio prije dvadesetak dana da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, sudjelovali u pregovorima – piše index.hr

Odmah su krenule reakcije na ovu vijest. Oporba poziva na ostavku ministra Krstičevića.

“Ministar je odgovoran, a onda i premijer. Oni su dogovorili taj posao, sada vidimo da to što je dogovoreno neće biti ispoštovano. Ne može se to predstaviti kao najbolji potez ove vlade. Krstičević se time hvalio, a sada nećemo dobiti što je dogovoreno. Kao zastupnici i građani inzistiramo da se ispoštuje ono što je dogovoreno”, kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja za RTL.

Javili su se i iz SDP-a.

“Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu biti prodani. Izvor tvrdi da to znači da do kupnje neće doći. Krstičević je morao znati pravila igre. Ili ih je ignorirao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao – u oba slučaja mora otići”, napisali su na Twitteru.Odluka Kongresa koja ne znači ništa

Podsjetimo, jučer su brojni domaći mediji objavili kako je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. No u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, a što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a, proda jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su dužnosnici, od Kolinde pa do članova vlade, više puta kazali kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

“Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski dužnosnici.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u