|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

RAPSODIJA PIZDARIJA

 

 

KUTLE OSLOBOĐEN KUTLERAJA

Svaku malo nas mediji izvjeste o nekoj zastari. E, da su to zastare neplaćanja komunalnog doprinosa, tv pretplate, oli rate kredita, briga koga, no kad se radi o zvjerkama koje su u toku domovinskog rata oglođale „ukusni“ dija Hrvatske, to već postaje ozbiljno za razmontirat zdrav razum .

Čuveni Kutle, koji je dobija dalmatinsku lutriju i pod svoju lumbrelu pokupija sve što je vridilo, malo po malo odlazi, sa optužbama, u zastaru. Točnije, našu zasranju.

Ko se ne sića bucmastog hercegovca sa crnin sunčanin oćalima, non stop na nosu, koji se nesebično izložija riziku odgovornosti i prista da primi u dotu sve što je vridilo pod plavin nebon Dalmacije. Mene osobno češe činjenica na koji način je peška Slobodnu Dalmaciju di san zarađiva za kruv. I prvon prilikon me potira ća jer je naša razlog u mom post operativnom stanju ne kontajući da sam možda radno sposoban.

Pojavija se niotkud i zasija na naš žiro račun. Malo ko ga je viđa u našim hodnicima no ni jedna brojka se nije smila dodat ni oduzet bez njega, i njegovih namještenika.

Sve što smo godinama stvarali, izgradili i bili spremni i dalje nesebično se davat, postalo je nebitno. Kutleraj je pohara po svom, i Slobodnu i Dalmaciju.

A ka’ bi se ponovo rodija, pa ponovo tražija posal, moj izbor bi bila ona Slobodna Dalmacija na čelu sa genijalcom dr. Kružićem i njegovon ekipon, u koju san i sam bija odabran.

A Kutle, što sa njim? Neka ga tamo di je, ima on od čega mastit brk. Nek se tovi na našim trudima.

KUNE BEZ PASOŠA

Čitan i beštiman samo tako.

Hrvatska vlada odobrila 25,8 milijuna kuna namjenjenih hrvatskom narodu u BIH za 2019 g.

Sredstva su povećana za 7,5 % u odnosu na 2018 g. pa nije teško skontat koliko se godinama kešira, našeg, novca negdje drugdje a da nas obične kmetove nitko ništa ne pita.

Podastirem komu se sve omastija brk našim teško zarađenim šoldima.

Izgradnja škole u Novom Travniku, Odžaku, Žepču, Posušju i Fojnici. Opća gimnazija u Bnja Luci. Igralište za mali nogomet u Šamcu. Izgradnja sportske dvorane u Čitluku, učeničkog doma u Žepču, dječji vrtići u Tomislavgradu, Banja Luci i Usori. Potpora za izgradnju muzeja, galerija, centra za mlade, knjižnicu u Livnu, Tomislavgradu, Gorici-Sovićima, Mostaru, Klobuku, Stocu, Travniku, Vitezu, Širokom Brijegu, Jarama pored Š.Brijega, Blagaj Buni i Ljubuškom te spomen obilježja u Livnu, Prozoru-Rami i Jajcu.

To je ono što se zna.

Zatim su veliku potporu primile gotovo sve kulturne manifestacije na području BIH gdje učestuju hrvati.

Sad kad se uzme koliko je Kutle prenija, te mnoge druge uzdanice poput Mamića i Bandića, nije teško skontat kako su glasovi iz dijaspore po cjeni suvog zlata.

Neman ja ništa kontra pomoći da su se, recimo, ovdje realizirali projekti vode i infrastrukture u mom Ogorju i u Sevidu, da je moje troje dice zaposleno, kao i mnoge tisuće onih koji su ošli priko granice ka zapadu.

A volija bi znat da li oni profesor u Livnu znade da moju Domovinu, koja njemu pomaže, boli ona stvar što moja dica nikako da dođu do svoga zemljišta kako bi na istom pokrenuli biznis bitan za njihov opstanak.

A da Ogorje priselin u Hercegovinu?

MIZERNI UMISLILI VELIČINU

HSLS odlučija da se zajeba pa bi šutnija sisu na kojon se doji već tri godine.

HNS upa u rupu i nikako da im netko da ruku pomoći a oni bidni su nesebično podmećali noge.

HSS oša Gospi u Mariju Bistricu po mišljenje, jer do svog nikako da dođu redovnim putem.

HDSSB nudi jedini pokvareni kombajn u najam kombinatu u rasulu.

SDSS glumi dušebrižnike svog naroda, grmi i priti, ma lemozinu ne ispušćaju iz žepa. Pritnja ko prdac u prazno.

HSP i prirepci zalutali u vlastitu vršu pa ne znaju kako se izvuć.

MB 365 na krilima rada i solidarnosti kupuje žetončiće, trenutne važnosti, malog uloga u budućnosti.

MOST pokušava prominit trule potporne stupe.

Ko netko ko je bija političar i vodija jednu liberalnu stranku, iman potribu i pravo malo poprskat ovu scenu di bauljaju politički patrljci, bez značaja i vridnota. Iman pravo jer san jedini odusta od suludog postojanja na šarolikon šund političkon sceni, bez smisla i potribe postojanja.

A da ću ovo izgovorit, prije pet godina bi sam sebi okinija jezik.

Ajde, HDZ i SDP krenite u koaliciju i spasite nas pvog suludog demokratskog derneka.

PONESTALO SRBA, UBIMO NOVINARE

Pogleda san prvo poluvrime Rijeka-Hajduk i odusta.

Nogomet nisan vidija ma san vidija u kavezu nike ljude u crnim majicama i čuja crne poruke.

Dico moja, život je dar, toliko je lip i bogat. Dovoljno je dugačak ako se okrenete sebi, svom obrazovanju, sadržaju i ćućanju lipota.Prekratak je ako ga dadete u ruke manipulatorima. Zašto se olako zavodite? Zašto ne navijate iz ljubavi prema voljenom klubu? Ostavite manipulatore van svog interesa, dokazujte svoju veličinu na terenu dostojanstva, i vidit će te kako ste ispravno postupili.

Ubit novinara je lako.

Ubit idiota u sebi, malo teže.

BREGI KO ALPE

Evo su i zagorski bregi postali top tema. Ja te brege sa gušton gledan pod pustin vinogradima, žitom i ditelinon. Lipota koja osvaja i mami u zagrljaj.

Opivat te brege je privlakuša svakom tekstopiscu i notnom bilježniku.

Čudom se čudim, informaciju nudim, pa mi kažu da san zabuca, znači da ludim.

Bez ikakvog povoda, razloga ili dokaza, naša predsjednica nas podsjeti na teška i čemerna vrimena, iza željezne zavjese, bez jogurta i prava glasa, kako se najpoznatija pisma u slavu zagorski brega nije smila pivat ni spominjat, te da je vrime da sad pivamo po vazda iz sve snage svog vlastitog grla.

Na dišpet duhovima prošlosti koji ne miruju ni 1997 g. pa istu uporno zabranjuju ne shvaćajući kako je domovinski rat oslobođenja okončan, demokracija duboko zagazala u mulj koji više ni u Mađarsku ne možemo izvozit.

Jebi ga, kad puno guštaš PI PI, popusti.

MIS ZA SVA VRIMENA

Prije 40 godina, nostalgičan ko što jesan, sitih se zemana kad se Spliton i njegovin kaletama orila pisma legendarnog Olivera u slavu Cvita Mediterana.

Izgradilo se toga poprilično. Osvojilo se medalja na duzine. Split se predstavija svitu u najlipšem svitlu.

MISlite što vas volja, ma ja san silno ponosan na ono vrime, zajedništva, ljubavi, truda i ljudskosti.

CEDEVITA VIŠE PO SPLITU NE SKITA

Ja san mislija da je vrime pizdarijama u smanjivosti, no ne daj vraže svaki novi dan proizvede se neka nova.

Jedan bogatun se drznija uzest mikrofon u ruke i opalit po Splitu iznoseći neke poznate, i nepoznate, detalje koji naš Grad meću u klub onih destinacija di se stranac, a i domaćin, ne osjeća baš sigurno a sve zbog drugačijeg govora i izgleda.

Da je bogatun malo pretjera mećući cili Grad u jednu kašetu, jest. Da su se određene gadosti desile, jesu.

E sad, što nam je činit? Samo jedno. Štitit sve one koji nemaju vezu sa gadostima i oplest po onima koji većinu izlažu kolektivnom gađenju.

No tada se desi poznati vjećnik grada Splita i ispali svoj rafal budalaština o toj temi.

Bože sačuvaj da se on ogradija od poznatih gadosti, osudija ih. Naprotiv, on je opleja po bogatunu zapritivši mu, u ime svih splićana, da je persona non grata.

Uz „zahtjev“ i poziv da se na ovom terenu koji broji dvista tisuća ljudi, u budućnosti ne pije Cedevita i ne zoblje hrana iz ponuđivačkog arsenala dotičnog bogatuna koji zapošljava cca 6000 djelatnika.

Moran priznat da ovi bogatun na mom ispijanju nije baš steka bogatstvo no nešto me škaklje da bi moga, uz gemište, počet probat Cedevitu. Sa okusom limuna.

Svatko se zajeba ko je meni branija.

TEŠKO JE BIT DUHOVITA FACE

-A dis’ ti majke ti mile?

-Kako di san? Ujutro il’ u Akademiji il’ u Zvonimira na kavi sa toplin mlikon. Velika ćikara.

-Daj ne zajebaji. Nema te na fejsu. Već poprilično dugo.

-A to tebe škaklje. Oša san. Bris.

-Zaozbilj?

-Je da se ja uvik zajebajen ma ovo je zaozbilj. Finito.

-A baš šteta. Gušta san te čitat. I ne samo ja. Zašto si oša?

-Zbog pizdarija.

-Čiji pizdarija?

-Pa mojih.

-Tis’ lud. Kojin razlogon?

-Dok vi guštate u tuđim pizdarijama, pizdarija pokuca na vrata autoru.

-Ol’ ti ko priti?

-Duhačeka mi, još nije nitko no triba iz opreza pririzat mogućnost.

A taj isti Duhaček, novinar portala Index, kojega pusta politički mizerna grla stavljaju u okvir nevinosti, napadajući jednu službu bez koje Hrvatska nikako ne bi mogla hodat sigurno u budućnost, zapravo ne zaslužuje bezrezervnu zaštitu.

Je, u pravu ste, sam se bavin novinarstvom ma silno pazin na granicu koju ne triban priskočit.

Isticati na svom tvitu skraćenicu; ACAB- All Caps Are Bostarsds ( Svi policajci su đubrad ) spada u opasno petljanje u tuđe. To je vriđanje, optuživanje, i ništa drugo što se pokušava opravdat.

U ime svih onih policajaca koji pošteno obavljaju svoju dužnost, u ime onih koje osobno poznajen, slobodno mogu poručit Duhačeku da nije duhovit.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u