|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Putinova kći probala na sebi prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa

 

Prvo svjetsko cjepivo za sprječavanje infekcije registrirano je u Rusiji. Putin je rekao: “To mi je dobro poznato jer je jedna od mojih kćeri uzela to cjepivo. Osjeća se dobro, razina antitijela je visoka.”

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin objavio je da je jedna od njegovih kćeri sudjelovala u testiranju ruskog cjepiva protiv koronavirusa i osjeća se dobro.

Na sastanku s vladom u utorak, ruski predsjednik istaknuo je da prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa stvara stabilna antitijela i imunitet na staničnoj razini.

“Dobro mi je poznato jer je jedna od mojih kćeri primila to cjepivo i u tom je smislu sudjelovala u eksperimentu”, rekao je Putin. Prema njegovim riječima, nakon prve doze, tjelesna temperatura porasla je na 38 stupnjeva, a sutradan je bila nešto iznad 37. “I to je sve. Nakon druge doze, drugog uboda, temperatura se opet malo povisila, ali sve je brzo prošlo. “Ona se dobro osjeća, a razina protutijela je visoka”, rekao je predsjednik.

Ruski čelnik istaknuo je da “mnogi ljudi uopće nemaju vanjsku reakciju” ili groznicu nakon cjepiva, “sve teče kao da nisu učinili ništa”.

Prije toga, na konferenciji, Putin je najavio da će u Rusiji u utorak biti registrirano prvo cjepivo na svijetu koje sprječava koronavirus. Prema riječima ministra zdravlja Ruske Federacije, Mihaila Muraška, radi se o cjepivu napravljenom u Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju “N. F. Gamalej”.

Predsjednik Rusije ima dvije kćeri, Mariju (1985.) i Katerinu (1986.).

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u