|  |  | 

Kultura Kultura

Predstavljanje knjige “Dok je srca, bit će i Kroacije!” Renate Dobrić u Solinu

Gradska knjižnica Solin organizira predstavljanje knjige Renate Dobrić I dok je srca, bit će i Kroacije! Riječ je o zbirci nagrađenih drama u kojima autorica kroz riječi hrvatskih baka i djedova, djece, branitelja i ostalih raznih generacija Hrvata progovara o obitelji, vjeri, domoljublju, prošlosti i tradiciji („Oči su pune, ma je duša prazna“ – drama u kojoj se na čakavštini govori o božićnim običajima u Kaštelima) kao osnovi postojanja i trajanja hrvatskog naroda.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 28. studenoga 2019. u 19 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin u Solinu.

Knjigu će predstaviti Ivona Jakić, novinarka HRT Split, Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković i autorica.

U dramskom dijelu programa sudjelovat će: Pere Eranović, glumac HNK Split; Marijan Grbavac, voditelj i glumac Dramske udruge Proložac; Mira Marinović Batić i Ivica Žegarac Žuti. U glazbenom dijelu programa nastupa Zbor Osnovne škole kneza Trpimira (učenici iz Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca)

Iz recenzije dr. sc. Miroslava Međimoreca:

Renata Dobrić autorica je niza monodrama rodoljubnog i kršćanskog nadahnuća, svojevrsnih životopisa blaženika, svećenika, branitelja, djedova i baka koji su proživjeli siromaštvo, ratove i bili svjedoci i žrtve u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ishodište njenih monodrama su obitelj, vjera, domoljublje, prošlost i tradicija kao osnova postojanja i trajanja hrvatskog naroda. Posebice valja istaknuti autoričinu brigu o jeziku; naime, u nekoliko monodrama koristi kaštelansku inačicu čakavskog, sućurački idiom koji govornicima daje puninu, bogatstvo i životnost.

Niza od sedam monodrama Renate Dobrić vrijedan je doprinos koji popunjuje prazninu u hrvatskoj sakralnoj dramaturgiji ujedno je i obogaćujući. Autorica dramski vješto oblikuje teme koje se dotiču vjere, obitelji, domoljublja, duboke posvećenosti Bogu i prihvaćanja žrtve zbog višeg cilja. Autoričino stvaralaštvo i njeni dramski uradci će objavljivanjem postati dostupni kazališnim stvarateljima, a isti zavrjeđuju uprizorenje e da i tako budu predstavljeni široj publici.

Kratka biografija

Renata Dobrić rođena je u Splitu 1970. godine, a živi i radi u Kaštel Sućurcu. Po struci je novinar, ekonomist, dipl. menadžer za odnose s javnošću i dipl. knjižničar. Ravnateljica je Gradske knjižnice Kaštela. Promicateljica je kulturno-povijesne baštine Kaštela, organizatorica brojnih kulturnih događanja te autorica brojnih tekstova o zavičajnim kaštelanskim, ali i hrvatskim temama. Književne i novinarske radove objavljuje u časopisima, zbornicima, ostalim tiskovinama i na internetskim portalima. Piše prozu i kraća dramska djela na kaštelanskoj čakavštini i standardnom hrvatskom jeziku, za što je dobila brojne nagrade. Dobitnica je Osobne nagrade Grada Kaštela za 2013. godinu za osobiti doprinos u promicanju kulturnog i društvenog života Grada Kaštela.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u