|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Počinju radovi na izgradnji nadvožnjaka kod Mercatora

 

 

Svatko tko gravitira ovom području, zna da je raskrižja na Širini u Solinu drugo najprometnije čvorište u Hrvatskoj. Upravo zato problem slabe protočnosti Jadranske magistrale od solinske Širine do Poljičke ceste u Splitu “Hrvatske ceste” rješavat će u nadolazećem razdoblju u tri faze, prenosi Dalmacija Danas.

Kolone su ovdje učestale ne samo za vrijeme turističke sezone, kada se nekad od Splita do Solina ili obrnuto putuje i sat vremena, već se mogu dogoditi u bilo kojem dijelu godine.

Kako nam kažu u Hrvatskim cestama, u prvoj fazi izgradit će se nadvožnjak iznad raskrižja na Širini. U drugoj fazi kreće izgradnja ulazne rampe s istočnog kolnika Ulice Zbora narodne garde u Splitu prema obilaznici u smjeru Solina i izgradnja rampe za izravan prilaz s obilaznice na Poljičku cestu.

U konačnoj fazi rekonstruiralo bi se samo raskrižje na Širini u Solinu za koje se izrađuje idejno rješenje, a potom slijedi izrada kompletne dokumentacije. Predviđeno vrijeme radova je godina dana, a to razdoblje uključuje pauzu za vrijeme ljetnih mjeseci.

Izvođači radova su tvrtke “Cestar” iz Splita i “Hering” iz Širokog Brijega (BiH), koja posluje preko svoje podružnice u Pločama. Vrijednost radova je 19,22 milijuna kuna, što uključuje PDV. Partneri projekta su “Institut IGH” Zagreba za projektiranje i nadzor i “Geokompas” iz Splita za geodetske radove.

Najavljene radove komentirao nam je gradonačelnik Solin, Dalibor Ninčević.

– Po onom što čujem, prava faza je izgradnja nadvožnjaka kod Mercatora, a tim rješenjemkao Grad nismo zadovoljni. Napravili smo jedan prigovor na tu građevinsku dozvolu iz razloga da u tom rješenju opće nije predviđeno skretanje prema našem najvećem naselju Priko Vode, Mravincima i Kučinama. Nama je to neprihvatljivo. U dopisu smo istaknuli da želimo da to ide usporedno jedno s drugim, a ne da čekamo da se prvo dovrši faza 1, a onda da se to kasnije radi.

U drugoj fazi predviđaju 2019. izgradnju rampi od Poljičke koje bi išle prema Elektrodalmaciji da se rastereti ulaz u Split, a treća faza je raskrižje Širina koje je jako važno – kazao nam je Ninčević dodajući da ovi radovi nisu važni samo Solin već i za sve okolne gradove i regiju.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u