|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

“PLANINA KOZJAK”: Molim vladajuće Solina da me sačuvaju od ilegalnih odlagališta otpada

 

Foto: googlemaps/Solin Live

Planina Kozjak poslala je našoj redakciji priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti;

Poštovana građani, vladajući Solina, okolice i Hrvatskih šuma, pet do podne je da me spasite.

Prije svega kritiziram vladajuće što ste dozvolili tvrtki Cemex da uništava moju utrobu, svakodnevno me budu eksplozijama i oduzimaju moju ljepotu, moje stijene. Hrvatske šume se ponašaju kao da i ne postojim, a građani Solina i okolice, umjesto da uživaju u mojim ljepotama oni me zagađuju. Svakodnevno na mene bacate otpad, građevinski, kućni, klaonični, pilite i palite moja stabla.

Gradski vijećnik g. Marin Matijević, moj čest gost, vas je u više navrata upozorio na ilegalna odlagališta otpada. Davao vam je i prijedloge da postavite rampu kod samog ulaza i da tako spriječite vaše neodgovorne susjede koji bacaju taj otpad po meni. Udruga Street workout Solin vam je poklonila ideju da na meni uredite solinsku šetnicu i trim stazu, napravite planinarski dom. Pojedinci su vas upozoravali da postavite i kamere, da u budućnosti spriječite moguće požare, ALI NE, vas nije briga za moje probleme, vi samo brinete o vašim plaćama, kako doći na posao u 8, ne raditi ništa do 11, pa na kavu do 11:30h i nastaviti u početnom tonu do 15h. 

Gospodo, nismo dobili nikakvo priopćenje od planine Kozjak, ali je stvarno “pet do podne” da spasimo naša “pluća”, našu ljepotu, naš “zid”, planinu Kozjak. I naš portal ovim putem upozorava odgovorne da se na više lokacija planine Kozjak, a u dužini vatrogasnog puta, nalaze ilegalna odlagališta otpada.

Planina Kozjak se proteže od Kliškog lanca na istoku, što Kozjak dijeli od Mosora, i dalje u zapadnom smjeru oko sve do prijevoja Malačke. Najupečatljiviji dio Kozjaka je južna stijena (16 km), koja je ujedno najduža u Hrvatskoj, mada razmjerno male visine (50 – 250 m). Ime Kozjak vjerojatno je prijevod grčkog imena planine za što utemeljenost pronalazimo u obližnjem Trogiru, čije starogrčko ime Tragurion potječe od tragos = koza.

Najviši vrh ovog primorskog Kozjaka je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. U starijoj literaturi se navode i imena za vrh: Sv. Luka ili Kozjak. Na zapadnom dijelu grebena je poznat Planinarski dom Malačka uz istoimeno sedlo, 466 m. Sveti Ivan Biranj (631 m) najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Malo zapadnije od vrha nalazi se kapela sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića.

S južne strane Kozjaka prevladava mediteranska flora, dok na sjevernim obroncima submediteranska flora. Cijeli Kozjak je isprepleten dobro označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma, izvor Wikipedia.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u