|  |  | 

Crna kronika ZP Izdvojeno

Pijan ‘zbrojovkom‘ ubio prijatelja, sud mu ‘odrezao‘ trogodišnju kaznu

Piše/izvor: Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija

Na tri godine zatvora nepravomoćno je u utorak na splitskom Županijskom sudu osuđen Krešo Glibo (55) iz Solina zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, odnosno prouzročenja smrti općeopasnom radnjom i općeopasnim sredstvom, i to smrti svog prijatelja Petra Balića.

Krešu Glibu je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dinka Mešina proglasilo krivim jer se 8. listopada 2018. godine, oko 17.15, u Solinu, na ulici ispred stambene zgrade, naguravao i prepirao s Nenadom Ristivojevićem i Balićem.

Glibo je tada u krvi imao 2,92 promila alkohola, a u jednom je trenutku iz pojasa hlača izvukao pištolj marke “Češka zbrojovka” kalibra 7,65 mm. Nastavio se naguravati s otkočenim pištoljem kojemu je metak bio u cijevi, a držao je i prst na okidaču.

U jednom je trenutku pištoljem udario Ristivojevića po glavi, a tada je pištolj opalio i metak je pogodio nesretnog Balića iz neposredne blizine u glavu.

Nesretni je Balić od posljedica ozljeda preminuo u splitskoj bolnici 19. veljače 2019. godine.

Glibo je u istrazi, dajući obranu, kazao da se umiješao u naguravanje svojeg prijatelja Balića i osobe imena Neno, u čijoj je ruci vidio pištolj koji mu je pokušao oduzeti, te da je u tom otimanju oružja pištolj opalio i pogodio Balića, koji je pao na tlo.

Sudac Mešin mu je u kratkom obrazloženju presude kazao kako se nema što razglabati o činjeničnom opisu djela.

– Vama se ne stavlja na teret namjera jer da je utvrđeno da je postojala namjera da ubijete, bili biste osuđeni za ubojstvo. Tvrdili ste u obrani da pištolj nije vaš, no na snimci se vidi da ste pištolj izvukli iz pojasa, da ste njime tukli Ristivojevića. Dakle, napravili ste to s neizravnom namjerom. Kad se pije alkohol, ne nosi se oružje, a ja neću ovdje ulaziti u to zašto ste vi nosili oružje, ali to mi nije jasno. Niste zaslužili manju kaznu – rekao je sudac Mešin, dodajući Glibi kako će on svoju kaznu izdržati i vratiti se svojoj obitelji, no da se Balić nikad neće vratiti svojoj.

– Ako se ne izliječite, alkohol će razoriti i vašu obitelj. Ako želite pomoći njegovoj, a i svojoj obitelji, pomozite prvo sebi tako da se izliječite od ovisnosti o alkoholu. Bio vam je i ukinut istražni zatvor, dobili ste mjeru opreza, a onda ste pod njom počinili obiteljsko nasilje. Da, postojala je mogućnost da vas se pusti iz istražnog zatvora, ali procijenili smo da još nije vrijeme za to – jasno i decidirano je Glibi sudac Mešin “očitao lekciju”.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL