Nema dokaza o povezanosti 5G i koronavirusa

Britansko ministarstvo zaduženo za pitanja digitalnog društva, kulture, medija i sporta reagiralo je na ovu pojavu. Kazali su kako ne postoji apsolutno nikakvih valjanih dokaza koji bi povezivali 5G mreže i koronavirus. Direktor NHS-a, britanskog zdravstvenog sustava, izjavio je kako su oni bijesni i ogorčeni zbog ove pojave jer su se pojedinci bezrazložno obrušili na infrastrukturu koja je u kriznim trenucima neophodna svima, pa i zdravstvenim radnicima.

Facebookom i drugim društvenim mrežama i dalje se, bez obzira na to, šire neutemeljene teorije o povezanosti 5G testiranja i nastanka virusa u Wuhanu, koje su već više puta činjenično demantirane – kako u svijetu (npr. Fulfact), tako i u nas (npr. Faktograf).

I Hrvati “pametuju”

Hrvatska je odavno poznata kao “zemlja s 4 milijuna nogometnih izbornika”, gdje se svi “razumiju” u sve, pa ne čudi da se u ovoj situaciji javio i velik broj samozvanih stručnjaka za epidemiologiju i 5G mrežu.

Ne nasjedajte na ovakve podvale

Proteklih dana se, pogotovo nakon potresa u Zagrebu, društvenim mrežama dijeli fotografija jedne bazne stanice polegnute na cesti. Očito je pritom da je riječ o sasvim uobičajenoj baznoj stanici demontiranoj s krova jedne zgrade zbog opasnosti od urušavanja – no, teoretičari urota kažu da je to 5G odašiljač koji se postavlja “kriomice, dok su građani u karanteni”.

Uz to, prisustvo policije na cestama, koja ovih dana prati pridržavaju li se građani propisanih mjera za suzbijanje širenja pandemije, tumači se kao “čuvanje onih koji postavljaju 5G antene”.

U glavama nekih ove su pojave sasvim dovoljne da im potvrde ono što su pročitali na Internetu, i da se i sami zapitaju – nije li 5G nekako povezan s koronavirusom? Pomoći ćemo im stoga jednom rječju: Nije.

Za više informacija o tome trebamo li se plašiti 5G tehnologije, prenosimo objavu s Facebooka našeg poznatog znanstvenika Ivice Puljka: