|  |  | 

Pametnomu dosta ZP Izdvojeno

PAD OLIMPA

 

Do jučer su u Solinu bile dvi zaštićene vrste, solinska pastrva i solinski hdz. Od prošle nedilje smo ostali samo na jednoj.

Jedan moj dragi prijatelj živi u njemačkom Ludwigshafenu, sjedištu farmaceutskog diva BSF. Ta je kompanija  kako bi zadovoljila najviše ekološke standarde, napravila umjetno jezero i u njemu plivaju pastrve ka dokaz čistoće i kvalitete vode. Kako je naša solinska pastrva pokazatelj čistoće Jadra, tako je i sinoćnji poraz hdz-a pokazatelj čistoće zraka u gradu.

Dvajst i kusur godina sustavnog zagađivanja podobnošću, nesposobnošću i poslušnošću učinilo je život u Solinu nesnošljivim. Neobjašnjivo kimanje glavon bez trunke volje za izborit se za sebe i tako dva desetljeća, strašno. Razvedravanje u tmurnu nedilju ponudilo je nadu kako ništa više neće biti isto. Mladi su jasno rekli dosta i poslali poruku kako je došlo njihovo vrime u kojem će pokazati šta i koliko mogu. Era karijernih političara bez dana staža u realnom sektoru, era uguza začahurenih u sigurnost vlastite nesposobnosti je od nedilje stvar prošlosti.

Ja ka neko ko sebe može nazvat kroničarem grada san ovaj trenutak čeka punih 16 godina, točnije od 2005 kad san doživija prvo razočaranje koje mi se izbrisalo sa lica tek u nedilju navečer kad san posjetija mladi stožer i vidija svu tu mladost koja je raširila krila nad mojim gradom. Raširila da svojim zamahom potira tmurne oblake i navuče vedrinu na nebo i na lica svih nas.

Olimp je pao i na njegovim ostacima se grade novi čvrsti temelji za novi uzlet na misto koji našen mirnom malom gradu i pripada. Jadro je nabujalo, trava je zelenija, nebo se razvedrilo, paunovi su raširili krila, pastrva je na Šukici udrila dvostruki salto. A najviše mi drago zbog Šuplje Crkve koja više neće morat slušat šuplje priče.

Razvedravanje, kako moćna rič, koju snažnu poruku u sebi nosi, za naježit se. Rič prid kojom nesposobni u straju dršću i uzmiču svjesni svoje nesvjesti. U panici očajnički traže slamku spasa. Možda posegnu i za otkopavanjem mrtvih. A s lopatom se nisu baš družili…

mm

ABOUT THE AUTHOR