|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

Otvaranje izložbe EkoTehnologija – Posveta Kargo kultovima

 

Gradska knjižnica Solin poziva na otvorenje izložbe Ivana Midžića ”EkoTehnologija – Posveta Kargo kultovima“. Otvaranje izložbe bit će upriličeno u subotu, 7. svibnja u 11 sati u Teatrinu GK Solin, a otvorit će je Anita Kojundžić Smolčić.

Radi se o vrlo zanimljivoj izložbi tehnoloških predmeta bez kojih nam je danas život nezamisliv, ali napravljeni su o drveta i zapravo su referenca na nekadašnje stvarne ljudske prakse. Autorica predgovora kataloga, Anita Kojundžić Smolčić, objasnila je o čemu se zapravo radi:

„… Radovi Ivana Midžića „EkoTehnologija – Posveta Cargo kultovima” su referenca na stvarne ljudske prakse, svojevrsni sociološko kulturni fenomen koji se pojavio još krajem 19. stoljeća, a riječ je o vjerskim pokretima koji su se pojavili kao oblik otpora kolonijalnoj vlasti s ciljem obnove društva i pribavljanja materijalnih dobara obrednim sredstvima. Utemeljeni su na vjerovanju u povratak duhova predaka koji će obespravljenim domorocima donijeti brodove natovarene luksuznim zapadnjačkim dobrima i okončati kolonijalnu vlast.

U praksi je to značilo da su izrađivali imitacije predmeta koje su koristili njihovi napredniji posjetitelji sa Zapada, primjerice radija od drveta, avione od slame ili piste od pijeska. Nisu razumjeli kako tehnologija zapravo radi pa su je pokušali ponovno stvoriti samo na temelju vanjskog izgleda. Ti predmeti nisu imali ni estetsku ni funkcionalnu vrijednost već su isključivo služili kao ritualni objekti. Iako nisu donosili očekivanu promjenu, domoroci su upali u zamku robne fetišizacije na čemu su izgradili čitavi novi sustav vjerovanja…“

Ulaz na izložbu je slobodan, a osim na sam dan otvaranja izložba će se moći razgledati do početka lipnja svakog radnog dana od 08:00 do 20:00 sati te subotom od 08:00 do 13:00 sati.

O autoru:

Ivan Midžić, rođen 6. travnja 1976. u Osijeku. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa 2002. godine. Magistrirao na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2007. godine u klasi prof. Jože Baršija. Član HDLU Zagreb i HZSU-a. Oblikovanjem nakita se bavi od 2004. godine. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL