|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Otkrivene nove tajne amfiteatra u Saloni

 

 

Projekt koji je Arheološki muzej u Splitu počeo prošle godine na razvrstavanju i dokumentaciji arhitektonskih kamenih ulomaka i blokova s arheološkog lokaliteta amfiteatra u Saloni priveo se kraju.

Korak je to na putu rekonstrukcije ove, nekoć najveće građevine antičke Salone koju ova muzejska ustanova planira realizirati.

– Odrađen je veliki posao, koji je zapravo preduvjet za izradu konzervatorskog elaborata na temelju kojega bi se moglo pristupiti rekonstrukciji pojedinih dijelova amfiteatra. Na prostoru istočno od građevine bila je deponirana velika količina kamenih ulomaka, dijelova arhitekture građevine, koji su se nekoć nalazili posloženi u areni amfiteatra. Poslije su, radi prezentacije građevine, ulomci deponirani izvan gabarita, istočno od nje. Kad smo počeli s radovima na tom prostoru, zatekli smo veliku gomilu kamenja pod zemljom i smećem koje su nesavjesni pojedinci godinama bacali – rekla nam je Ema Višić-Ljubić, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu i voditeljica Priručne zbirke i arheološkog lokaliteta Salona, dodajući kako su prije toga trebali očistiti sjeverni dio spomenute parcele koja pripada muzeju kako bi imali jednu čistu zaravnjenu površinu gdje će se moći slagati ulomci.

više na Slobodna Dalmacija…

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u