|  |  |  | 

Pametnomu dosta Zanimljivosti ZP Izdvojeno

ORI VOLE KAD NEMAŠ ŠKOLE

 

kronikesalonefilip

Solin – grad prijatelj djece, Solin – najmlađi grad u Hrvatskoj. Prva konstatacija definitivno nije istina, a druga je krajnje diskutabilna, ovisno iz kojeg kuta gledate.

Prava istina je: u Splitu nestalo kvadrata, mladi bračni par zasnovao obitelj, u Solinu bilo zemlje koliko hoćeš, nakotilo se stanova, cijena prava sitnica, reka bi Sir Oliver, i eto u Solinu mladosti da pojača prosjek. S jedne strane blagodat za pohvalit se na državnoj razini, a s druge strane nove glavobolje za gradske oce na lokalnoj razini. Godine prolazile, kvadrata ponestalo, a djeca rastu.

I šta sad, gdje sa njima? Kronično fali vrtića, a i “nova” škola je projekt od vitalne važnosti. Naglašavam nova, a ne nova na mjestu stare kao šta je slučaj sa ovom u Ninčevićima. Kad već rušiš staru i praviš drugu na mjestu stare, onda ne možeš reći kako praviš novu. Možda će kapacitetom biti veća, možda će ići ukorak sa vremenom u kojem živimo, možda će biti čudo moderne arhitekture, ali nikad neće biti nova u smislu u kojem je nadležni žele prikazati.

Kad smo kod čuda, ni dan danas se ne mogu načuditi arhitektonskom rješenju škole Kraljice Jelene. Mene iskreno podsjeća na pravoslavni mauzolej iz okolice Kistanja. Škola je uvijek bila i bit će kasarna po vanjskom izgledu. Tu ne treba puno filozofirati, pametovati, zadovoljavati ukuse struke i javnosti, jedino je bitan kapacitet, a on je po meni drastično smanjen. Bitna je unutrašnjost, od opremljenosti, preko popratnih sadržaja do informatizacije i digitalizacije. A ovdje ti za vrijeme odmora, dok rješavaš napredne algoritme, dvorištem proleti koza ili čuješ frezu iz susjednog OPG-a.

Sjećate li se one stare “ori vole kad nemaš škole” ??? Glavu kidam ako novi Đikić, Rimac ili Tesla ne izađu iz te škole, znaju šta ih čeka u slučaju neuspjeha, priko ograde i motiku u ruke. Genijalno, mora se priznati, napraviti školu usred njive kako bi školarci vidjeli razliku između motike i matematike.

No, vratimo se mi na pravi razlog ovog teksta, radovi na novoj školi na mjestu stare škole. Iskreno, ne znam tko je sad gore, arheolozi sa pinelima, gradski oci u odijelima, struka sa nacrtima. Znam samo da se više čuje freza kraj škole Kraljice Jelene nego građevinski strojevi kraj ove stare-nove.

Pametnomu dosta…

mm

ABOUT THE AUTHOR

Solin Info

Solin Live na Instagram-u