|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

OPET CIJELI SVIJET NE MOŽE ZAUSTAVITI JEDNOG ČOVJEKA

 

 

Nemam dovoljno kapaciteta za shvatiti postojanje rata.

U zamršenom svijetu geopolitike, pokušavamo shvatiti njihove šahovske poteze. Gdje pomicanje jednog pijuna na toj ploči uzrokuje smrt stotina tisuća.

Rat je danas postao reality show. Sve se izravno prenosi, i onima koji gledaju izaziva tjeskobu, osjećaj neizvjesnosti i beznađa. Ali ipak gledamo i dalje, jer to je ono što se događa sada, i bombardirani smo vijestima u realnom vremenu.

Ono što vidimo je da se događa nešto strašno – vidimo ubijanja, uništavanja, kolektivnu patnju. Siromaštvo, prirodne nepogode, klimatske promjene više nisu dovoljne – sad treba i bombardirati, ubijati, uništavati.

Cijeli svijet gleda tko umire a tko preživljava na igrici, na nekom tamo Zmajskom otoku, na mjestima za koje nismo čuli do ove prisilne lekcije iz geografije i geopolitike.

Jedno je sigurno, bit će puno mrtvih u Igrama gladi. Ili Igri lignji.

Koliko god bili zamršeni uzroci rata, apsolutno ništa ne opravdava rat kao rješenje. Ovo je beznadno protuprirodno, ubijati jedni druge, uništavati u djeliću sekunde ono što se gradilo godinama.

Najsmješnije je kako vođe opradavaju rat – nazivaju ga “oslobođenjem”. Oduvijek je tako bilo, koristio se “novogovor”, programiralo se posebnim jezikom da bi se opravdalo nezamislivo.

Započneš rat da bi prevenirao napad na sebe – ima li nešto apsurdnije od toga.

Ovo je samo jedan od ratova koji se sada vode. Svi oni ratovi koje ne vidimo jednako su destruktuvni, krvavi, odvratni. Ne znamo koliko se upravo sada vodi ratova, za koliko stradanja i ljudskih patnji ne dobijamo informacije.

Čini se da je svaki rat samo između Amerike i Rusije, ali uvijek nastrada netko u sredini Oduvijek je tako bilo, nastrada netko slabiji na čijem teritoriju se sukobljavaju veće geopolitičke sile.

Svima je Amerika išla na živce zbog njihovog petljanja u sve. Zbog potrebe da se bore za mir na drugim dijelovima svijeta. Amerika će još dugo ostati najveći negativac. Ali sad je Putin oduzeo svu pozornost.

Opet cijeli svijet ne može zaustaviti jednog čovjeka

Cijeli svijet ima déjà vu. Povijest se stalno ponavlja.

Znamo da moć kvari ljude. A apsolutna moć kvari apsolutno. Bez obzira koliko zapadne liberalne demokracije bile licemjerne, moć koncentrirana u rukama neke opasne individue je puno opasnija. Oni uživaju konzumirati svoju moć. A to znači i pritiskati gumbove koji znači uništavanje milijuna.

Cijeli svijet strepi što će napraviti jedna individua odsječena od stvarnosti. I nitko mu se ne usudi suprotstaviti, bez obzira kakve deluzije bile u njegovoj glavi.

Milijarde mogu prosvjedovati, svi glavni svjetski trgovi mogu biti puni, ali sve to ne može spriječiti jednog potencijalnog mentalnog bolesnika. Nakon svog napretka koji je postiglo čovječanstvo, nema mehanizama za spriječiti nekog takvog da uništi jednu zemlju. Ili pola planete.

Koliko god se prosvjedovalo, preklinjalo, pjevalo, pisalo protiv rata, uzalud nam je. Kad odluke donose egocentrični narcisi iz svojih bunkera, potpuno odsječeni od kontakta sa svijetom.

Nevjerojatno, ali nitko oko njega neće se pobuniti. Iz straha od posljedica.

Taj narcis kojeg su još do jučer smatrali jednim od racionalnijih političara postao je dijabolični razarač.

Demonski je samo proizvoditi oružje. Proizvoditi nešto što se može upotrijebiti isključivo za uništavanje.

Sotona uživa dok traje rat, apsolutna destrukcija. Oni koji će profitirati od ovoga su proizvođači oružja, Sotona i možda geopolitički SAD.

Samo da rata ne bude – wishful thinking. To se nikad neće dogoditi. Nema nade za čovječanstvo, dok imamo ovakve vođe. A uvijek ćemo ih imati. Uvijek će se pojaviti netko tko želi zloupotrijebiti svoju moć. Tko je napravio ugovor s vragom.

Tko ovo može zaustaviti?

Tjeskoba će trajati dok ne prestane. Ili bar dok ne prestane izravni prijenos.

Čekamo kad ćemo se vratiti domaćoj korupciji, aferama ministara, USKOKu u vladi. Što se čini pravi melem prema uništavanju jedne zemlje na ovom kontinentu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)