|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Očitovanje Grada Solina o postavljanju kamenih blokova pokraj antičkog Amfiteatra

 

Grad Solin je u ponedjeljak 2. rujna 2019. uputio otvoreno pismo ministrici kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a vezano za aktivnosti Arheološkog muzeja u Splitu i postavljanje kamenih blokova pokraj antičkog lokaliteta, salonitanskog Amfiteatra.

Poštovana Ministrice,

obraćamo Vam se primjedbom na aktivnosti Arheološkog muzeja u Splitu u kontekstu upravljanja arheološkim lokalitetom Salona. Naime, ravnatelj Vaše ustanove gdin. Damir Kliškić je ne obavijestivši grad o istom, postavio kamene blokove (slika u privitku) na području u blizini Amfiteatra, što je dovelo u pitanje komunikacijski pravac za građane koji žive u blizini kao i korisnike dječjeg vrtića budući da su blokovi postavljeni u samoj blizini ulaza u isti.

„New Jersey“ ograde izuzetno nagrđuju vizuru Amfiteatra i stvaraju negativan dojam kod turista koji na takav način zasigurno neće ponijeti lijepe dojmove iz Salone i Solina. Smatramo da se takvim samovoljnim ponašanjem bez konzultacija s gradom, neovisno o cilju koji se želi postići, dovodi u pitanje suživot lokalne zajednice i ARMUS-a, a upravo je sinergijsko djelovanje oba dionika neophodno ako želimo optimalno upravljanje najvažnijim arheološkim nalazištem u Republici Hrvatskoj i najvažnijim resursom našeg Grada.

Stoga smo uvijek bili i bit ćemo otvoreni za suradnju u svakom pogledu, međutim moramo konstatirati kako ovakvi i slični dosadašnji postupci vodstva Muzeja zasigurno ne vode ka kvalitetnom upravljanju Salonom već izazivaju negativnu promidžbu Grada i posljedično dovode do smanjenja broja posjetitelja i zadovoljstva istih posjetom Saloni.
Naime, imajući u vidu gore navedenu važnost Salone smatramo kako se u istu nedovoljno ulaže u domeni poboljšanja infrastrukture, promidžbe i interpretacije, stoga građani Solina s pravom artikuliraju svoje nezadovoljstvo brojem posjetiteljima i prihodom kojeg lokalitet generira.

Vama iskreno zahvaljujemo na odličnoj suradnji i razumijevanju koje pokazujete prema Saloni i Solinu. Na tragu učestalih razgovora s Vama i drugim djelatnicima Ministarstva kulture još jednom apeliramo na sljedeće:
• Uvrstiti Salonu u novu Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine (u izradi) kao strateški projekt. To bi nam omogućilo direktno financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Napominjemo kako imamo spremnu projektno – tehničku dokumentaciju za brojne lokalitete unutar Salone (Amfiteatar, Teatar, Tusculum…) koju smo dobili u sklopu projekta Integrirani program Salona.
• Izraditi novi model upravljanja budućim Arheološkim parkom Salona. Riječ je o modelu koji bi bio inkluzivan, koji bi uključio sve relevantne dionike i institucije, pogotovo ARMUS, ali koji bi Solinu dao puno veće ovlasti. Naime, kao Grad imamo sve financijske, administrativne i ljudske kapacitete neophodne za kvalitetno upravljanje našom Salonom. Stojimo na raspolaganju aktivno se uključiti u izradu istog.

Još jednom napominjemo kako ovo nije napad na Arheološki muzej u Splitu i kako smo upućeni jedni na druge. Upravo zato smo pomalo razočarani ovakvim postupkom i nadamo se kako se slične situacije više neće ponavljati. Zaštita i turistička valorizacija Salone nam svima treba biti osnovna misao, a ne partikularni interesi ili osobne taštine.

U nadi da ćete ispitati detalje slučaja i spriječiti daljnje jednostrane poteze,

srdačan pozdrav,

Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u