|  |  | 

Istina je listina ZP Izdvojeno

NOVOGODIŠNJA

 

Foto: službeni logo Kuće Sunca

Odluka je sletila.

Kuća Sunca krenila je u rekonstrukciju.

Dogodila se spoznaja tridesetog prosinca, dan prije nego li će se sudarit stara i nova godina.

U nastavku se nalazi kratki razgovor s Maxom, glavnim urednikom i novinarom časopisa “Iz naroda s narodom”.

Max: Dobar dan Vaša Svitlosti, hvala Vam što ste se odazvali na ovaj kratki razgovor vezan uz neočekivani preobražaj Kuće Sunca. 

KS: Fala vama gospon Max, metamorfoza za mene nije neočekivana, no razumijem vašu polazišnu točku.

Max: Odakle potreba za promjenom? 

KS: Sad već tradicionalno, svaki ulazak u novu godinu za mene podrazumjeva osjetne promjene. Ovaj put spoznao san da Kuća, čije temelje san postavia prije više od pet godina, zaostaje za estetikom koju trenutno provodim. Harmonizirani kaos, sirovo, kritički neopterećeno izražavanje koje je definiralo moj umjetnički početak, doseglo je svoj vrhunac.

Umjesto da se ograničim konzerviranjem prostorija, odlučia san započeti sve ispočetka. Novi pristup, novi zakoni, svježa estetika, novi ja.

Max: Po čemu će se razlikovati nova Kuća Sunca od izvorne? 

KS: Osim po pročišćenom vizualnom identitetu, nova Kuća napušta potpuno otvoreni koncept koji je gotovo svakodnevno podrazumjevao nanos očekivanih i neočekivanih žitelja. Također, novi stil bit će usmjeren na završavanje radova koji će visit po zidovima. Dosad smo imali priliku gledati neočuvane i često nedovršene skice, novo poglavlje donosi apsolutnu posvećenost svakom radu, urednost i produkcijsko usavršavanje.

Max: Postoji li promišljena ideja o nadolazećem konceptu? 

KS: Da, iako dio odluka prepuštam trenutku. Sam proces unaprijeđuje ideju i vodi je u potpuno neistražene smjerove. Izlazak iz “zacrtane slike” za mene predstavlja istinsku slobodu. Ono šta je bitno istaknit je da će pomno izabrani majstori imati upliv u sam proces, čime će interaktivnost koja definira Kuću Sunca i dalje biti izražena.

Max: Koliko dugo će trajati rekonstrukcija i što mislite kako će nova estetika pridonijeti energiji mjesta?

KS: Rekonstrukcija je već počela odlukom da će do rekonstrukcije doći. Onog časa kad je u meni sazrila odluka, izazovi su sami po sebi pokrenuti. Količina emotivne prisutnosti, ljubavi i posvećenosti utkane u entitet Kuće Sunca ogromni su pokretač, kako za mene tako i za žitelje koji su prolaskom kroz KS galaksiju stekli prijatelje, umjetničke izričaje, ljubavne veze, strasti, raskole, samospoznaje, uspone i padove. Iako potječe iz mene, naravno da rekonstrukcija nadilazi osobnu priču, stoga držin da je transformacija velik korak i za narod.

Kao hijerarhijski najodgovornija osoba u kozmosu Kuće Sunca, energija svih ushita ali i emotivnih “raspada” kulminirala je kroz moje biće. Iako takve oscilacije balansiram kako priliči jednom Kralju, u novom razdoblju odlučia san postaviti određene granice u dostupnosti. Energija nove Kuće sama po sebi će filtrirati. Oni koji istinski žele rasti, poštivajuć druge pojedince, prostor i mogućnosti platforme, naći će svoje misto pod Suncem.

Max: Kako su žitelji reagirali na odluku?

KS: Prilično su uzbuđeni. Neki su reagirali s nostalgijom, neki s nevjericom. Ipak, raduju se novome.

Max: Što za vas osobno znači ova metamorfoza?

KS: Za mene metamorfoza predstavlja izlazak iz uhodane komfor zone u svjesno čišćenje. Stvaranje Kuće Sunca u početku je bia vrlo intiman proces koji je ubrzo privukao broj ljudi kojeg je u ovom času vrlo zahtjevno održavati. Dakle, nova Kuća za mene znači povratak intimi, zadržavanje integriteta, čovjekoljublja i kolektivnog napretka.

Fundamentalni principi već su integrirani kao i samo ime koncepta. Uz novogodišnje preinake očekujem uzlazni trend Kuće Sunca. Kvaliteta u nadolazećem ciklusu istupa u prvi plan.

Max: Hoće li građani imati priliku pozdraviti se sa starim konceptom? 

KS: Da, u svojim srcima, kolektivnoj memoriji ili u knjizi utisaka koja se trenutno nalazi u centralnoj prostoriji. Isto tako, planiram multimedijalnu izložbu koja će prikazati izvornu Kuću Sunca raspršenu u različite umjetničke medije.

Max: Hvala Vam Vaša Svitlosti!

KS: Fala in!

mm

ABOUT THE AUTHOR

Kralj Sunca rođen je 30.09.1992. negdje u Dalmatinskoj zagori. Svoje putovanje započinje u Kninu gdje prvi put upoznaje sebe. U narodu je znan kao Kroki kako ga je narod prozvao. (eng. CRO KEY ~ hrvatski ključ) (KROKI ~ brz i nedovršen crtež živog modela; skica) U Splitu živi i djeluje od 2014. godine. Autor je zbirke "Koji Danotte?" i multimedijalne predstave "Picaferaj". Kralj Sunca je konceptualni umjetnik koji se upušta u više medija, poput filma, slikanja, glazbe i performansa. Prva strast ipak mu je pisanje.