|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Nove sunčane elektrane u Solinu, Klisu i Kaštelima niču uz pomoć Cemexa

Šest lokalnih institucija uz podršku gospodarstvenika kreću u korištenje obnovljivih izvora energije

Nakon postavljanja sunčane elektrane na sućuraćkoj  Gojači koja je omogućila energetsku neovisnost trima udruženjima koja koriste tamošnji objekt, Cemex Hrvatska nastavlja s partnerskim projektima s ciljem poticanja korištenja obnovljivih izvora energije te smanjenja ugljičnih emisija u svojoj lokalnoj zajednici.

Prateći svoj globalni klimatski program Budućnost na djelu, usredotočen na dekarbonizaciju proizvodnih procesa te razvoj niskougljičnih proizvoda i rješenja, Cemex je sa svojim partnerima u lokalnoj zajednici pokrenuo izradu projekata za gradnju sunčanih elektrana za njihove potrebe.

U sklopu te suradnje oblikovani su glavni projekti za izradu sunčanih elektrana za tri osnovne solinske Eko škole – don Lovre KatićaVjekoslava Paraća i kraljice Jelene te Osnovnu školu Petra Kružića iz Klisa, ali i solinski Dječji vrtić Salona te kaštelanski Hrvatski nogometni klub Jadran. Ukupna vrijednost donacije izrade projektne dokumentacije za svih šest sunčanih elektrana je gotovo 7.000 eura. Ovom inicijativom Cemex olakšava svojim partnerima ulazak u korištenje energije iz obnovljivih izvora, ali i pomaže u popularizaciji korištenja ovakvog tipa energije u lokalnoj zajednici.

“Energetski projekti koje smo već ranije ostvarili u partnerstvu s lokalnim udrugama jako dobro pokazuju kako suradnja između poslovnih subjekata i lokalne zajednice može utjecati na održivi razvoj i kvalitetu života naših sugrađana. Ovo su zaista dugoročna ulaganja koja će se isplatiti ne samo djeci i mladima danas, nego i svim nadolazećim generacijama”, rekao je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska prilikom uručenja projekta.

Zahvalni smo na ovom ulaganju Cemexa koje će u konačnici rezultirati sunčanom elektranom i pozicionirati nas kao pravi održivi sportski klub. To nam puno znači jer svako ovakvo ulaganje oslobađa sredstva koja možemo utrošiti na razvoj novih programa i uključenja još više djece i mladih u naš rad“, zaključio je Srđan Kovač, predsjednik HNK Jadran.

Misija poslovanja Cemexa je izgradnja bolje budućnosti, a jedan od načina njezine realizacije je suočavanje s klimatskim promjenama konkretnim rješenjima kao što su poticanje povećanja korištenja obnovljivih izvora energija u zajednicama u kojima kompanija posluje.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL