|  |  | 

Sport ZP Izdvojeno

NK DUGOPOLJE: Pobjedom nad Slavenom Belupom i domjenkom završena fešta 70. obljetnice osnivanja kluba

 

NK DUGOPOLJE: Pobjedom nad Slavenom Belupom i domjenkom završena fešta 70. obljetnice osnivanja kluba

Oko 1.500 gledatelja proslavilo povijesni rezultat!

Puno gostiju – Čelnike HNS-a predvodili predsjednik Marijan Kustić i izbornik vatrenih Zlatko Dalić!

DUGOPOLJE – Svečanom slavlju na Stadionu hrvatskih vitezova u Dugopolju povodom 70. rođendana nogometnog prvoligaša Dugopolja i utakmice sa Slavenom Belupom (1:0) prethodila je 27. prosinca 2022. svečana sjednica Skupštine NK Dugopolje. O najsvjetlijim trenutcima povijesti kluba govorio je predsjednik kluba Mario Smodlaka, koji je ujedno i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, posebno je istaknuo buduće ciljeve: razvoj mladih igrača, usavršavanje i napredovanje trenera kroz omladinski pogon, neprekidno poboljšavanje infrastrukture kluba koja je već na zavidnoj razini. Zahvalio se općini Dugopolje i njenom načelniku gospodinu Perici Bosančiću na odličnoj suradnji. Tada je najavio i svečanu završnu proslavu obljetnice kluba gostovanjem koprivničkog prvoligaša Slaven Belupa, kojemu su Dugopoljci očitali bukvicu uoči starta prvenstva. Pogodak iskusnog Ivana Rodića u 37. minuti je povijesni pogodak, pod vodstvom trenera Ivice Žuljevića je ubilježena pobjeda za jubilej. Posebno je naglasio dobre odnose sa susjednim i prijateljskim klubovima Solinom i Uskokom, što je predsjednik NK Solin Miroslav Delić potvrdio darovima na svečanoj večeri u OPG Dodoja u Dugopolju. Zahvalio je na suradnji i podršci matičnom županijskim nogometnom savezom pod vodstvom Marka Ercega, kao i Hrvatskom nogometnom savezu i njegovom predsjedniku gospodinu Marijanu Kustiću.

Predsjednik Smodlaka osvrnuo se na povijest kluba i predložio Skupštini da zaslužne bivše djelatnike kluba nagradi plaketom i zahvalnicom što je jednoglasno prihvaćeno. Nagrađeni su Zlatko Ževrnja, Mate Smodlaka, Nikola Radošević, Anton Prančić i Josip Balić. U ime nagrađenih Skupštini se zahvalio bivši predsjednik kluba i bivši župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, koji se biranim riječima prisjetio osnivača kluba Roka Caktaša i Ante Čelana koji nažalost više nisu sa nama.

Vrijedni predsjednik kluba Mario Smodlaka uz svesrdnu pomoć načelnika općine Dugopolje Perice Bosančića organizirao je veliku feštu na stadionu Hrvatskih vitezova. U goste su im je došla delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem, s posebnim gostom uspješnim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem. Na središtu igrališta uoči početka utakmice Mario Smodlaka i Perica Bosančić su uručili plakete predsjedniku HNS-a Kustiću i izborniku Daliću, kojemu je pričinjavalo zadovoljstvo druženje sa djecom, uz autograme i fotografiranje. Sva čast Daliću, skoro pa zadovoljio je svih! Na svečanoj večeri uz Dugopoljske specijalite, „od pršuta i sira, pečene janjite, te Kruha, teletine i pivca ispod peke, naravno uz crno i bilo vino“. Posebnu zahvalnicu su dobili gosti iz Koprivnice, predvođeni Robertom Markulinom, inače dopredsjednikom HNS-a.

Nakon što je pozdravio drage goste i prijatelje, njih oko 150, predsjednik Mario Smodlaka, ne skrivajući ponos i zadovoljstvo, je rekao:

– Ponosim se što sam bio igrač, kapetan i trener Dugopolja. Zahvaljujem svima na podršci našem dragom klubu, a nadasve mojim Dugopoljcima, koji su najzaslužniji što imamo ove uvjete, i svakim danom sve veći rejting,…

KRATKA POVIJEST NK DUGOPOLJE:

Od Proletera do Dugopolja Dugopolje je osnovano 1952. godine pod imenom NK Proleter, jer nisu imali mnogo toga što čini jedan nogometni klub. Prvo igralište je bilo na ledini Sirčini, gdje postupno rastao klub u svim segmentima, prvi predsjednik je bio Ante Rogošić Kusilić, a tajnik Roko Caktaš. Od 23. srpnja 1990 godine klub nosi ime NK Dugopolje. Ekspanziju doživljava u sezoni 1997./1998., a zatim 2004. izborio je ulazak u Treću HNL jug. Današnji velebni moderni objekt ŠRC Hrvatski vitezovi sa FIFA licencom svečano je otvoren 22. srpnja 2009. utakmicom protiv Hajduka, pred punim stadionom kapaciteta 5.200 gledatelja. Uslijedio je još jedan povijesni uspjeh, Dugopolje je pobjednik Treće HNL jug, pod vodstvom predsjednika Zlatka Ževrnje i direktora Mate Smodlake, te trenera Ivana Katalinića, i ulazak u Drugu HNL. Slijedi još jedan povijesni rezultat, osvojeno prvenstvo Druge HNL, 2011./2012., pod paskom istog dvojca ali je trener bio Ante Miše! No Dugopoljci su odustali od elitnog razreda i omogućili ostanak Rijeci u 1.HNL! Danas, na kraju jesenskog dijela Prve HNL, Dugopolje je na petom mjestu sa utakmicom manje!

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.