|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Nezavisni vijećnik Davor Mikas: PRORAČUNSKI CIRKUS I LAŽNA OBĆANJA

 

Na facebook stranici Davor Mikas – vijećnik Nezavisne liste birača u Solinu objavljen je novi tekst kojeg prenosimo u cijelosti;

PRORAČUNSKI CIRKUS I LAŽNA OBĆANJA

Nakon niza dugih i vrludavih financijskih godina proračun grada Solina u 2018. godini napokon je završio u plusu – na kraju godine višak prihoda u odnosu na rashode iznosio je 2,6 milijuna kuna. Moramo konstatirati kako ova činjenica ukazuje (barem se nadamo) na oprezniji i ozbiljniji pristup gradske vlasti u gospodarenju javnim novcem.

Međutim, kako bismo jasnije razumjeli što se zapravo događa s gradskim financijama potrebno je malo detaljnije pogledati ispod onoga što nam se servira. Kada su Gradski Oci napokon shvatili (a za to su čekali sve do pred samu Novu Godinu) da od planiranih sredstava (različitih državnih pomoći, novca od komunalne naknade i mogućih prodaja) neće biti ništa, odlučili su se naglo „skresati“ rashode i sve to uljepšati (spakirati u celofan) i predstaviti javnosti.

Tako je solinski HDZ od planiranih 125 milijuna kuna uprihodio „samo“ 109 milijuna u 2018. godini i na taj način bio prisiljen smanjiti vlastite apetite, te uštimati proračun kako bi ostavili dobar dojam u očima javnosti. Dakle, kreatori proračuna za 2018. godinu pogrešno su planirali proračunske prihode za čak 16 milijuna kuna. Kako je to moguće? Kako je moguće da HDZ-ovi „ekonomski znalci“ naprave tako veliku pogrešku u procjeni? Možda imaju problem sa matematičkim operacijama ili, ne daj Bože, svjesno obmanjuju javnost i ciljano im prodaju maglu.

Gradonačelnik se na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća neumorno hvali sa viškom u gradskoj blagajni, a istovremeno zaboravlja kako su i prošlu godinu HDZ-ovci odustali od niza obećanih projekata koje već godinama najavljuju građanima Solina. Dakle, svoje glasače, a i ostale građane, Gradski Oci manipuliraju i varaju različitim sladunjavim obećanjima koja nikako da se ostvare (npr. Poslovni centar u Rupatini, dječji vrić Priko vode, društvene prostorije PD Sveti Jure, Arheološki park Salona…).

A ono što je još bizarnije jest činjenica da su HDZ-ovi „ekonomski stručnjaci“ planirali proračunske prihode tijekom 2019. u iznosu od 145 milijuna kuna, dakle još više za čak 20 milijuna nego je to bilo u prethodnoj godini. Ako realni prihodi u 2019. budu na razini prošle godine to znači da će se pogreška u procjeni prihodovne strane popeti na nevjerojatnih 35 milijuna kuna.
Što reći o onim „financijskim stručnjacima“ koji u planiranju proračuna, koji se kreće u rasponu od 100 do 150 milijuna kuna, „pogriješe“ čak za 35 milijuna?

Zar oni time nisu sami sve o sebi rekli?

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u