|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Nezavisna lista Solina: SOLINU HITNO TREBA BESPLATNO ODLAGALŠTE GRAĐEVINSKOG OTPADA

 

Foto: facebook

Na facebook stranici Davor Mikas – vijećnik Nezavisne liste birača u Solinu objavljen je novi tekst kojeg prenosimo u cijelosti;

SOLINU HITNO TREBA BESPLATNO ODLAGALŠTE GRAĐEVINSKOG OTPADA

Usprkos učestalim nastojanjima savjesnih građana i pojedinih medija da se stane na kraj bezobzirnim i bahatim pojedincima koji odlažu građevinski i svaki drugi otpad na nedozvoljenim mjestima čini se kako smo daleko od pravog rješenja ovog gorućeg problema.

Činjenica je da danas na području Solina postoje brojna divlja odlagališta koja svakim danom niču kao gljive poslije kiše. Reakcija gradskih vlasti prvenstveno se svodi na periodično čišćenje određenih lokacija. Sustavnog i učinkovitog pristupa rješenju ovog problema nema.

Na fotografijama se vidi nekoliko divljih odlagališta na prostoru Voljaka koja su nastala u posljednje vrijeme. U suradnji sa djelatnicima Hrvatskih šuma, naš vijećnik Marin Matijević postavio je rampu na makadamskoj cesti koja vodi u smjeru Kozjaka, kako bi se spriječio prolaz pojedincima koji tamo redovito odlažu građevinski otpad. Međutim, nedugo nakon toga kamion otpadnog materijala iskrcao je sadržaj točno ispred same rampe.

Zašto se to događa? Što ljude motivira na takvo nerazumno ponašanje? Možda je problem u nedostatku elementarne pristojnosti ili prosvjećenosti određenih osoba? Možda ljudi ne razumiju da na taj način zagađuju prirodu, okolinu u kojoj svi mi živimo. Ili je možda problem u novcu koji treba izdvojiti za deponiranje?

Ako je problem u nedostatku prosvjećenosti predlažemo sustavnu edukaciju putem elektronskih medija, tiskovina, odgojno-obrazovnih ustanova, itd. Ako je problem u novcu koji se plaća za odlaganje, njega možemo riješiti otvaranjem besplatnog odlagališta. Možda bi besplatno odlagalište potaknulo ljude da napokon odlažu otpad na predviđeno mjesto, a ne da ga bezobzirno rasipaju po gradskim i prigradskim područjima.

Stoga predlažemo gradskim vlastima da na prostoru Solina potraže prikladnu lokaciju za besplatno odlaganje građevinskog otpada i da na taj način ovaj problem riješe zauvijek.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u