|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Natkrivanje mozaika u Palestini “Nažalost, kod nas se mozaici uništavaju, asfaltiraju ili se preko njih grade zgrade”

Mladi Solinjanin, Josip Matijević, po struci magistar inženjer arhitekture na svom facebook profilu javno je objavio zanimljiv tekst pod naslovom;

 

Natkrivanje mozaika u Palestini

Po narudžbi UNESCO-a i Palestinske samouprave, ‘Kuća mozaika’ Petera Zumthora, dobitnika Prizkerove nagrade, dizajnirana je da zaštiti najveći poznati mozaik na Bliskom istoku. Hišamova palača, dom ovog živopisnog mozaika, sagrađena je 700. g. i nalazi se na sjevernom rubu Jerihona, najstarijeg grada na svijetu. Mozaik zajedno s brojnim drugim ruševinama trenutno je podložan brojnim negativnim djelovanjima.

Rast obližnjeg Jerihona, uz nagli urbani razvoj i poljoprivrednu ekspanziju, postao je prijetnja mnogim arheološkim lokalitetima, koja još nisu istražena. Palača je otkrivena 1873. godine, ali istraživanja nisu vršena sve do 1930-ih. Unescov ured u Ramali na Zapadnoj obali želi promijeniti sudbinu ovog važnog povijesnog lokaliteta. Usredotočujući se na postizanje statusa Svjetske baštine, struktura Kuće za mozaik pomogla bi u utvrđivanju važnosti ovog bogatog arheološkog nalazišta koje bi osiguravalo područja za arheologe i posjetitelje, koji bi pregledali mozaike sa ovješene staze.

U paviljonu će se nalaziti rešetka libanonskih cedrovih greda, armiranobetonskih stupova i lagana bijela tkanina koja nudi velike količine prirodnog svjetla i ventilaciju unutar prostora.

“Ideja je dočarati izvornu atmosferu grada za slobodno vrijeme, kako bi sklonište postalo prepoznatljivi znak novog Jerihona”, kaže Zumthor.

Izgradnja je počela 2013. godine.

U Saloni su već pronađeni brojni i kvalitetni nalazi mozaika i to na Marusincu, bazilici Orientalis, kod pošte, ispod magistrale itd.. Nažalost, kod nas se mozaici uništavaju, asfaltiraju ili se preko njih grade zgrade. Najbolje su sačuvani oni koji uopće nisu otkopani. Žalosti takvo stanje u doba razvoja tehnologije kada ih je lakše nego ikad zaštiti i ostaviti na izvornom mjestu.
Pitanje za razmišljanje: zašto je ovo moguće u Palestini, a ne u članici Europske Unije, Hrvatskoj XXI. stoljeća?

(fotografije: maketa natkrivanja Hamove palače u Jerihonu, mozaici u Saloni)

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u