|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

NAJVEĆA GEOPOLITIČKA KATASTROFA 21. STOLJEĆA

 

 

…upravo se odvija u Ukrajini.

Nijedan režim nije tako ubrzano potpisao smrtnu presudu, kao što je Putinom režim pokretanjem ove katastrofe, odnosno napadom na Ukrajinu.

Poraz u Ukrajini je smrtna presuda Vladimira Putina.

Koju je potpisao 24. veljače.

Inače, najkrvaviji rat trenutno u svijetu se vodi u Africi. Ali opet pričamo o Ukrajini, jer o Africi ne znamo dovoljno. I nažalost, događanja u Africi prolaze ispod radara jer što god se tamo dogodilo neće tektonski promijeniti sliku svijeta. Dok rat u Ukrajini hoće.

Putin je ubrzao svoj kraj tako da je pokrenuo najveću geopolitičku katastrofu 21. stoljeća. Na temelju onoga što čujemo iz medija stvaramo svoju sliku neke situacije. I sliku svijeta.

Možda “zapadni mediji” nisu potpuno objektivni, ali su neusporedivo objektivniji od ruskih medija. I jasno je tko je agresor, a tko žrtva.

Uostalom, u formiranju mišljenja o ovom ratu dovoljno nam je pogledati tvornicu laži Zaharove i Lavrova, bez ikakve zapadne interpretacije.

Znakovita podmornica Kursk

Već je odavno jasno tko je Putin.

Putin je pokazao svoju prirodu još 2011., kad je izbila afera oko podmornice Kursk. Iako je mogao spasiti posadu podmornice, on je odbio pomoć Zapada, pustio ih je da se uguše na dnu mora. I otišao na odmor u Soči.

Regrutirani Rusi su samo potrošna roba, materijal za poslati na bojište. Najstrašnije je to što je Putin spreman žrtvovati milijune Rusa da bi opstao njegov režim. Baš kao što je i žrtvovao posadu podmornice Kursk. Vjerojatno to nije ništa čudno za nekog autoritarnog vođu, ali opet je zastrašujuće.

Teroriziranje civila

Ono što je najstrašnije je da milijuni ljudi pati na najstrašnije načine. Istjerano iz domova, terorizirano u podrumima bez vode, struje, hrane, osnovnih potreba.

Najstrašnija priča ovog rata su oteta djeca koja su odvedena negdje u Rusiju. Njima će biti obrisano sjećanje. Ne trebaju nam zapadni mediji da budemo svjesni da su ruski agresori sposobni za takve zločine.

To čini Rusiju apsolutno terorističkom državom. Nema te pokvarenosti i brutalnosti koja je njima nezamisliva. Šojgu upozorava da se Ukrajinci spremaju baciti “prljave” bombe, te za to optužiti Ruse. A znamo da je to znak da se spremaju sami baciti to oružje. I vrlo vjerojatno možemo očekivati radioaktivne bombe bačene od ruske strane, jer im ponestaje opcija.

Oni su propadanjem prvotnog plana potpuno izgubili kompas, te teroriziraju civile jer ni sami ne znaju koji je cilj ovog rata.

“Vraćanje Ukrajine u srednji vijek”

Dijaboličnost te ideje, da nemilosrdno rušiš jednu zemlju zato jer se ne želi predati, sravnjuješ je sa zemljom iz čiste bespomoćnosti, jer ti je propao prvotni plan da munjevito smijeniš vlast. Ukrajina nije imala izbora – ili će se predati ili obraniti. Ako se preda, bit će ruska marionetska država. Ovo drugo je puno neizvjesnije, krvavije i brutalnije, ali može rezultirati pobjedom. Obranit ćeš se, ali si smrtno ranjen.

Od prvog dana rata smo u drugom scenariju, uz ogromnu cijenu koju Ukrajina plaća. Rusija sad nema izbora, te mora ići do kraja, vjerojatno u poraz. Ali sami su priznali da će odvući Ukrajinu u srednji vijek – to doslovno znači bez struje, vode, interneta, infrastrukture.

Putinom režim ovo ne smije preživjeti. Jedan teroristički režim ne smije preživjeti masovne grobnice, teroriziranje civila ni otetu djecu.

Na najboljem je putu da to ne preživi.

Nema alternative “Zapadu”

Ovaj rat je samo ubrzao jedan zaključak. A to je kakav je taj “istok”. Zemlje bivšeg SSSR-a bježe od Rusije kao od vraga, jer znaju što je Rusija – nazadnost, potlačenost, arhaičnost, potlačenost.

Uvijek je tako bilo, ruski “agenti” koji pričaju o “trulom Zapadu” ne biraju život u Rusiji. Neka onda budu dosljedni pa odsele u Vladivostok. Ali ne, ugodnije je koristiti sve slobode liberalnog Zapada i biti korisni idiot Rusije.

Bilo kakvo relativiziranje i opravdavanje terorista i agresora čini vas Putinovim korisnim idiotom.

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)