|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

NAJLAKŠE JE ZA SVE OPTUŽITI ZAPADNE VRIJEDNOSTI

 

 

Na sjeveru smrtno je zima

Na jugu pingvini jedu ljude

Na zapadu ljudi ljude

A, istok se trudi da kao zapad bude

Istok se trudi da kao zapad bude

Istok se trudi da …

(Let3, Drama)

Srpski ministar nakon stravičnog pokolja u osnovnoj školi udmah je okrivio zapadne vrijednosti.

Za sve su krive bradate žene, i muškarci koji doje djecu.

Jesu li transvestiti skrivili i “balkanske vrijednosti”? Jesu li krivi za mito i korupciju, bakšiš, kismet i javašluk, šovinizam i nacionalizam?

Kad se na istoku dogode masakri, prvo se optuži Zapad. Naravno, nema preuzimanja odgovornosti, samo se odmah okrivljuje netko ili nešto izvana.

Zašto ne kopiramo i ono pozitivno za Zapada? Na primjer, pravnu državu. Institucije u koje imaš povjerenja.

Zapadne vrijednosti su demokracija i slobodno tržište. Je li to uzrokovalo pokolje u Srbiji?

Još netko tko voli optuživati “zapadne vrijednosti” je autor najbestijalnijeg rata u 21. stoljeću

Njegov govor, na Danu (pirove) pobjede, bio je pun optužbi Zapada. Rusija bi bila raj za život, samo da nema tog Zapada koji želi uništiti obitelj, osnovnu ćeliju društva.

Vidimo da Putin i srpski ministri detektiraju zapadne vrijednosti kao uzrok problema u njihovim zemljama.

„Zapadne globalističke elite“, rekao je ruski predsjednik, “pokazuju rusofobiju i agresivni nacionalizam, uzimajući ukrajinski narod kao taoce svojih ambicija.”

Naravno, obavezna optužba je da Zapad uništava obitelj. To je mantra koja se stalno ponavlja. Igraju na kartu uništenja obitelji da bi prekrili vlastite korupcijske hobotnice koji nagrizaju zemlju.

Koje su to “istočne vrijednosti”?

Možda pokolj civila u Buchi? Rusija već preko godinu dana intenzivno promovira “istočne vrijednosti”. Podržava tradicionalnu obitelj tako da je preko sto tisuća svojih muškaraa poslala u smrt i lišila ih svake mogućnosti da imaju obitelj.

Ali eto, postoji neko neutemeljeno sentimentalno mišljenje da se na istoku štiti obitelj. Kako se to u Rusiji štiti tradicionalna obitelj, podjelom votke i uništavanja osnovnih ćelija društva alkoholizmom?

Najbolje te štiti sigurna država.

Je li Zapad kriv za beznađe na istoku?

Je li kriv zato što nema mogućnosti, što mladi moraju emigrirati na taj truli Zapad?

Da li ISIS – Islamska država – širi “istočne vrijednosti”? Religijski zatucana apsolutno indoktrinirana skupina koja širi strah i teror, nije im nikakav problem ubijati i silovati jer će završiti u raju s Alahom?

Ako vam toliko smetaju zapadne vrijednosti, preselite u Afganistan. Tamo talibani promoviraju istočne vrijednosti.

Trijada beznađa

Tko je kriv za loše društvo – jesu li to godine ratova, bivanja pod okupacijom i tuđom čizmom, stalno ometanje razvoja.

Ili je to MTV, TikTok, Instagram?

Evo bar tri vrijednosti koje sigurno nisu došle sa Zapada:

Korupcija

Korupcija je glavni uzrok beznađa. Jer premrežena, kapilarna korupcija je posvuda, tiče se svakog pojedinca. Ona otvara mogućnosti samo odabranima. Stvara nejednakost. Zbog korupcije vlada osjećaj da ovo nije društvo koje će pružiti neke prilike. Zato imamo demografski slom, zato mladi odlaze… kad rak korupcije metastazira posvuda, teško je može riješiti neka društvena kemoterapija. Korupcija postaje stanje svijesti gdje se apsolutno sve postiže na zaobilazan način, poznanstvom, nepotizmom, mitom. A možda mladi bježe na zapad baš zato jer su te zemlje manje korumpirane, pa imaju više mogućnosti?

Šovinizam/spolna nejednakost

Zašto ovoliki broj zlostavljanih i ubijenih žena? U ovom mentalitetu, muškarci misle da su više vrijedni, pa se tako i ponašaju. U prosjeku imamo jednu ubijenu ženu mjesečno od strane bračnog partnera, a u Srbiji (koja više od nas njeguje istočnjačke vrijednosti), to je još izraženije. Mislim da je glavni uzrok toga da se muškarci, osobito u ruralnim sredinama odgajaju na specifičan način, kao da mogu svijet prilagoditi sebi (na račun drugih, prvenstveno svojih žena).

Nacionalizam

“Nacionalizam je utočište hulja”. Isto tako, poznato je da je nacionalizam priča do cca 500 eura plaće. Sama ideja da jedna nacija više vrijedi od druge je apsurdna, znajući da su nacije umjetno stvorene.

Ova trijada je formula za beznađe u društvu, te stvara negativnu atmosferu u društvu. Kreira pogubno stanje beznađa, osjećaj da se u ovom društvu ne može ništa postići, da je svaki trud uzaludan.

I da, za svaki masakr krivo je oružje. A tu već ima uloge utjecaja Zapada.

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)