|  | 

Grad Solin

NAGRADE GRADA SOLINA ZA 2019.

 

Temeljem

Odluke Gradskog vijeća Grada Solina osobne i kolektivne nagrade za 2019.godinu dobili su:

 

OSOBNA NAGRADA ZA 2019.: MIRO PODRUG

Sportski je novinar i dugogodišnji sportski djelatnik , rođen 12. travnja 1952. godine u Solinu.
U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. U razdoblju od 1974. god. obavljao je niz volonterskih dužnosti i u drugim sportskim institucijama i klubovima s područja Grada Solina i uNogometnom savezu – Split.
Od 1969. do 2006. uz manje prekide obnaša niz dužnosti u NK Solin, od člana skupštine punih 50 godina, do člana Izvršnog odbora, te tajnika i predsjednika kluba. U šestogodišnjem razdoblju 1988
1993. je bio predsjednik NK Solina, kada su Modri s Jadra osvojili tri naslova prvaka te ostvarili plasman u Međurepubličku ligu Zapad, a potom i Drugu HNL, u kojoj se i danas natječu, a 1992.g., igrali su i «majstoricu» za ulazak u 1.HRL.
U međuvremenu aktivno djeluje u više stručnih i natjecateljskih komisija HNS-a, gdje je obnašao i čelne funkcije. Dužnost delegata HNS-a na nogometnim utakmicama svih uzrasnih kategorija obavlja neprekidno od 1985. godine, od županijske do 2.HNL.

Sudjeluje i u osnivanju ženske košarke koja uspješno djeluje i dan danas. Klub je izborio plasman i u elitni hrvatski košarkaški razred.
Kao sportski novinar dao veliki obol popularizaciji solinskog sporta:
Sportski novinar (dopisnik iz Solina) je 40-tak godina kao suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Večernji list – Zagreb, Solinska kronika, gradske Internet stranice solin.hr. i nekoliko portala.
U lokalnom listu «Solinska kronika» je jedini od autora, čiji su tekstovi objavljeni u svim dosadašnjim izdanjima tog solinskog mjesečnika.
U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i sportskim aktivnostima s područja grada Solina. U svom dugogodišnjem djelovanju sudjelovao je u pisanju, uređenju, prikupljanju povijesne dokumentacije i bio na usluzi svojom sportskom riznicom, velikog broja monografija, biltena, jubilarnih kataloga i sportskih izvještaja.
Dobio je i niz priznanja za svoj dugogodišnji sportski rad.
Član je nekoliko Udruga grada Solina, koje njeguju solinsku baštinu.

Čestitamo gosp. Miru Podrugu na dugogodišnjem sportskom djelovanju i neka mu ova nagrada bude poticaj da i dalje nastavi pronositi slavu solinskog sporta.

 

OSOBNA NAGRADA ZA 2019.: SLAVKO GILJAN

Rođen je 02. 07. 1959. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Umirovljeni je hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i aktivni član braniteljskih udruga s područja Grada Solina. Kao dragovoljac uključio se u Domovinski rat 01. 06. 1991. godine te bio pripadnik 4. gardijske brigade HV „Pauci“ i solinske bojne 114. brigade HV „Škorpioni“, sve do završetka Domovinskog rata.
Godine 1996. umirovljen je u činu pričuvnog zastavnika, za iskazane zasluge i doprinos, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom Domovinske zahvalnosti. Hrvatski je vojni invalid Domovinskog rata s 40% oštećenja organizma trajno.

Nakon završetka Domovinskog rata. Slavko Giljan aktivno sudjeluje u radu braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Posebno treba istaknuti, da je Slavko Giljan dobrovoljni darivatelj krvi, jedan od onih koji je na području Grad Solina i Splitsko- dalmatinske županije najviše sudjelovao u dobrovoljnim akcijama darivanja krvi i to do sada ukupno 104 puta.

Zaista rijedak slučaj, da čovjek kao Slavko i u ovim zrelim godinama nesebično pomaže ljudima i davanje krvi predstavlja najhumaniji dio darivanja dragocjene tekućine koja mnogima spašava živote.

Čestitamo gosp. Slavku Giljanu i želimo mu dugi život i k tome da i dalje nastavi s ovom humanom gestom.

 

KOLEKTIVNA NAGRADA ZA 2019.: UDRUGA DON FRANE BULIĆ IZ VRANJICA

Sreća je bila što je Vranjic u svojim „njidrima“ imao ljude koji su prepoznali važnost kulture – društvenog nasljeđa koje je postojalo od davnina u Vranjicu i koje je bogati izvor različitosti skrivenih u talentima običnog puka.

Trebalo je motivirati i pokušati okupiti i predstaviti javnosti stvaralaštvo tih marljivih vizionara pa je u svibnju 1983. godine osnivana udruga pod imenom poznatog znanstvenika, našeg sumještanina, nazvana Udruga Don Frane Bulić.

Ubrzo je Udruga imala 20-tak članova, koji su krenuli snagom pera i riječi svjedočiti o svakodnevici radnika, težaka i ribara i ljepotama običaja svog zavičaja.

Prvo skupno djelo bila je zbirka poezije „Pokušaji“, a tijekom narednih godina počela su se pojavljivati samostalna izdanja naših članova Milivoja Grgića – pjesnika i dramaturga, Josipa Grgića- pjesnika, humoristu i autora niza zbirki aforizama, Ivne Grgić – pjesnikinje i autorice kratkih priča. Podsjetimo se samo na neke: „Tri majke“, „San malog Dubravka“, „Kruh“, „Put križa“,“ Ponila me rič“,“Aforizmi“, „Mudrost na kvadrat“, „Nemir mira“, Monografija NK „Omladinac“ , „Vranjic 20-tog stoljeća“, … itd. Neka djela ovih autora su nagrađivana, ali i objavljivana u časopisima „Hrvatska obzorja“, „ Hrvatsko slovo“, „Naša ognjišta“. Neke njihove pjesme su i uglazbljene te postale dio dalmatinskog klapskog glazbenog opusa.

Poseban doprinos Udruzi daju i članovi likovne sekcije – drugog vrijednog umjetničkog izraza s desecima skupnih izložbi kao i nizom samostalnih u Vranjicu, Solinu, obližnjim gradovima ali i likovnim galerijama diljem domovine. Posebno su se predstavili Marinko Mikelić, Stipe Grubić, Marija Bulić, Roko Mikelić, Ivna Grgić, Marijana Grubić, Frane Bulić i Ante Jelić, koji su posebnošću likovnih tehnika i zapaženim stilom, poneki i uvršteni među važne likovne stvaraoce današnjeg vremena.

Nakon što je Udruga svojim radom i doprinosom prepoznata od strane Grada Solina, te uvrštena među udruge od posebnog značaja za Grad Solin, proširile su se mogućnosti još šireg i intenzivnijeg rada. Devedesetih godina prošlog stoljeća u okviru glazbene sekcije Udruge osnivaju se ženska klapa „Tamarin“ i muška klapa „Arja“, a nešto kasnije na inicijativu člana udruge, Mirka Mikelića i muški vokalni sastav „Corus cantores“ pod umjetničkim ravnanjem Ljube Stipišića. Oni svoju posebnost izvedbe pučkih napjeva, kao i dalmatinskih narodnih pjesama u obradama, predstavili su u domovini i inozemstvu. Rade i djeluju i danas te bez obzira na „zlatnu životnu dob“ pojedinih članova, ovaj vokalni sastav i dalje nastupa.

Posebno treba istaknuti da u našoj domovini ima vrlo mali broj udruga koje sjedinjuju u svom radu različite vrste umjetnosti, na način da cjelokupnu priču opstanka mogu ispričati svi zajedno. Udruga „Don Frane Bulić“ danas ima 48 članova i pokretač je kulturnog života uz sudjelovanje i podršku vranjičkog puka.

 

KOLEKTIVNA NAGRADA ZA 2019.: KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ZVONIMIR MRAVINCE

KUD Zvonimir, Mravince utemeljen je u ljeto 1928. godine i djeluje neprekidno sve do danas, kada organizira paljenje badnjaka, izradu Betlehema, seoske mačkare i maskenbal.

Organizator je i gostovanja brojnih kazališnih predstava, predavanja, sportskih priredbi te fešte za blagdan Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Mravinaca.

Kulturno umjetničko društvo Zvonimir zaštitni je znak te središte kulturnog, prosvjetiteljskog i zabavnog života Mravinaca. Tijekom svoje povijesti organiziralo je i pomagalo razna događanja u Mravincima, u prvom redu kulturna i zabavna, ali i vjerska, politička i sportska.

Tamburaški i mandolinski zbor, pjevački zbor te klape i folklor izdvajaju se kao posebni u djelovanju.
Društvo je 1. kolovoza 1937. godine dobilo svoj barjak koji je sačuvan do danas.

Veliki kulturološki događaj za Mravince bio je osnivanje Hrvatskog prosvjetnog društva Zvonimir. Čovjeku osim zadovoljenja životnih potreba, treba i kreativno izražavanje te kvalitetno druženje s drugim članovima zajednice što je Mravinčanima, HPD Zvonimir i omogućio. Međusobna i međugeneracijska povezanost među mještanima bila je jako izražena, a nastanak HPD-a tu je povezanost još više učvrstio.

Kulturno-umjetnička društva općenito se temelje na volonterskom radu članstva, a njihova primarna obilježja rad su s mladima, njegovanje običaja dotičnog sela ili grada te promicanje pozitivnih vrjednota kao što su bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje.

Bogata prošlost Društva dokaz je da se i u malom mjestu kao što je Mravince može
trudom i entuzijazmom učiniti mnogo velikih djela na dobrobit mještana i njihovih gostiju.

Brojni su primjeri u KUD-u Zvonimir gdje su pripadnici jedne obitelji, od djeda do unuka, već i praunuka, generacijama članovi KUD-a Zvonimir.
Danas Društvo u svojoj 91. godini postojanja broji oko 70 članova.

Čestitamo KUD-u Zvonimir na nagradi i neka im bude poticaj za daljnji uspješan rad.

 

KOLEKTIVNA NAGRADA ZA 2019.: VIS AURORA

VIS Aurora je osnovan 2007. godine. Kao skupina mladih entuzijasta, osoba raznih profila. Njihov cilj je kako navode njegovanje zajedništva uz glazbu, kvalitetno provođenje vremena i poticaj mladima da im se pridruže. Uveličavaju nedjeljna misna slavlja i razne prigode vjerskog i svjetovnog karaktera i time daju svoj doprinos u kulturi grad Solina. Nastupili su na brojnim festivalima i smotrama (Papa-fest, Sudamja.fest, Uskrs fest, Najmanjima od najmanjih….). U pripremi je i izdavanje CD-a prvijenca sa autorskim tekstom i glazbom.

Znajući da su mlade osobe temelj društva, obitelji, crkve i domovine, skupina koja djeluje u VIS Aurora, daju primjer kako da osobe spoznaju pozitivne ljudske i moralne vrijednosti života i odrastanja.

U suvremenom užurbanom svijetu mladi su itekako izloženi raznim negativnim utjecajima, a pjesme koje izvode su svojevrsna životna liturgija i najuspješnija kateheza.
Ubrzani razvoj znanosti i njezine primjene u tehničko-tehnološkom području, a osobito informacijsko-komunikacijska tehnologija dovodi do procesa koji mijenjaju sva područja čovjekova života. Nužno dolazi do globalnog komunikacijskog povezivanja i međuovisnosti. To ima svoje posljedice na društvenoj i kulturnoj razini.

VIS Aurora svojim radom su promicatelji pozitivnih navika i aktivnosti na dobrobit zajednice. Nijedna institucija ne može zamijeniti obitelj, ali može pomoći na putu odrastanja. Glazba u svim svojim segmentima omogućuje vlastiti, originalni način samoizražavanja i jača samopoštovanje, uči kreativnosti i razmišljanju, a slušatelja opušta i nadahnjuje.

Sveti Franjo ističe: „Najbolje sredstva za evangeliziranje mladih su upravo mladi. To je put kojem treba ići i kojega treba podržati“.

Čestitamo VIS Aurori na nagradi

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u