|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

NADREALNA MOĆ STRANAČKE ISKAZNICE

 

Foto: screenshot/ilustracija SL

Postoji jedna iskaznica koja je jača od svih preporuka, referenci i iskustva. Uz pomoć te magične iskaznice možete dobiti posao za koji uopće niste kvalificirani.

To je stranačka iskaznica HDZ-a.

Čim neka institucija postigne neki uspjeh, odnekud se pojavi neki anonimni član HDZ-a. Odabere ga se kao „najboljeg kandidata“ koji samo nastavi posao kojem je temelje udarila nestranačka osoba koja je smijenjena zbog njih.

Kadroviranje bez granica

Kolika je vjerojatnost da neki srednjoškolski profesor bude izabran za ravnatelja neke kulturne institucije? Samo i jedino ako ima stranačku iskaznicu. Već je ionako dobio posao profesora u srednjoj školi zbog stranačke iskaznice, ovo je samo nekakvo stranačko unapređenje.

„Običan član HDZ-a“

Taj običan član HDZ-a je duh. Nitko ne zna tko je i što je i čime je on to zaslužio nominaciju za direktora jedne kulturne institucije.

Nitko nikad nije čuo za Ivu Uglešića.

O ovoj čudnovatoj smjeni je već ispisano dosta članaka, novinari pišu, potpisuju se peticije, ali na kraju nitko nije iznenađen. Sposobni su opet pripremili teren podobnima. I to nekome tko već ima posao, i to vjerojatno preko iste iskaznice.

To znači biti protiv kritičkog mišljenja.

“Kakva bi to poruka bila da smo ostavili ultra ljevičarku na čelu Zlatnih vrata” – izjave su izvora iz stranke glede ovoga slučaja. “Lijevi programi” su im trn u oku, kao i sve što ne mogu razumjeti.

Gimnazijski profesor koji će dobiti mjesto ravnatelja nema iskustvo rada u kulturi.

Ali ima stranačku iskazlnicu, komad plastike (ili papira?) koji otvara sva vrata, koji te štiti od emigracije i privikavanja na strani jezik. Ta iskaznica daje nevjerojatan imunitet. Ta iskaznica štiti od toga da se ikad nađeš na zavodu za zapošljavanje, da ti ili tvoja obitelj ne budete zbrinuti na bilo koji način.

Potpuni anonimac može postati uvaženi član društva zbog posjedovanja tog magičnog komada plastike. Uz pomoć te magične iskaznice, možeš postati direktor kulturne institucije a da ne znaš ništa o kulturi.

Ako već ta iskaznica ima toliku moć, postavlja se logično pitanje zašto je svi nemaju?

Jer imati tu iskaznicu znači potpisati ugovor s vragom. Znači da si se prodao ozloglašenoj organizaciji koja želi iskorijeniti kritičko mišljenje i uvući ljude u svoju matricu. Oni koji su se učlanili u tu organizaciju progutali su svoju plavu pilulu, prodali su se za egzistenciju. Što možemo razumjeti na jedan način, nije svatko zainteresiran za prirodne ljepote Zelenog otoka.

“Loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.”

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u