|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Na ruskim cestama pojavit će se superasfalt

 

U Rusiji će početi pokrivanje cesta metodom trodimenzionalnog projektiranja. Superasfalt će biti dvostruko dugovječniji od običnog.

Trajat će 12 umjesto 4-5 godina. U naredne dvije godine njime će biti pokriveno na tisuće kilometara cesta u Rusiji. To je za Izvestija priopćila ruska Federalna agencija za ceste. Po ovoj se metodi asfaltna masa pravi u skladu s uvjetima na terenu, što znači da je prilagođena vremenskim uvjetima, gustoći prometa i tipu podloge. Ovisno o tome određuje se njezin sastav. Asfalt se miješa u etapama i u svakoj fazi se testira. U tome se sastoji trodimenzionalno projektiranje.

Ova tehnologija odavno se primjenjuje u SAD-u, a u Rusiji tek tri godine. Dosad je korištena na cestama A-114 Vologda-Tihvin, M-5 “Ural”, A-108 Moskovska kružna magistrala, kao i na nekim dionicama ceste “Tavrida” i na cesti pored Krimskog mosta. Ova metoda nije jeftina. Stručnjaci smatraju da će se primjenjivati samo na cestama od federalnog značaja. Svoju učinkovitost, dodaju stručnjaci, tehnologija će pokazati tek za nekoliko godina. Federalna agencija za ceste ističe da se cijena može smanjiti, ako se budu koristili lokalni materijali. Osim toga, generalni remont cesta bit će potreban rjeđe: svake 24 godine.

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u