|  | 

Zanimljivosti

Na Arktiku postavljen radar s umjetnom inteligencijom: Njegov domet će premašivati 1000 km

 

Radar “Rezonans-P”

Radar “Rezonans-P” je namijenjen za otkrivanje i praćenje širokog spektra zračnih objekata na velikim daljinama. On je sposoban precizno klasificirati sve suvremene leteće objekte, uključujući i one koji posjeduju steltne karakteristike, kao i mini-bespilotne letjelice i letjelice koje se kreću hiperzvučnom brzinom.

Operativne sposobnosti radarskog kompleksa značajno poboljšava integracija fazirane antenske rešetke, gdje lokator preko informacijskog sustava u automatskom režimu rada razmjenjuje podatke s ostalim radarskim sustavima. “Rezonans-P” je sposoban otkriti ciljeve na daljinama 1000+ km. Na udaljenosti do 600 km on sintetizira kompletne informacije o zahvaćenim ciljevima, koje su neophodne za navođenje i gađanje raketnim PZO sustavima velikog dometa. Pretpostavka je da u režimu praćenja njegov procesor može obraditi više od 500 ciljeva.

Specifičnost ovog kompleksa je da nema karakterističnu rotirajuću antenu. Skeniranje prostora u krugu od 360 stupnjeva obavlja se pomoću posebnih elektronskih sredstava. Na ovaj način se povećava parametar pouzdanosti cjelokupnog sustava, produžava njegov životni vijek i smanjuje potrošnja neophodne energije. Kompletna radarska postaja je napravljena isključivom uporabom ruske tehnologije. “Rezonans-P” je specijalno namijenjen za korištenje u surovim arktičkim uvjetima.

Po riječima bivšeg načelnika jedinica protuzračne obrane Aleksandra Gorkova, osnovni zadatak ojačavanja radarsko-promatračke komponente grupe snaga “Sjever” je zaštita Sjeverne flote i posebno njezinih nukleranih potencijala koji se sastoje od strateških podmornica. Pored toga, ova grupa snaga opremljena snažnim radarskim sustavima zatvara i zračne koridore koji preko Arktika vode u prostor Središnje Rusije, Urala i Sibira.

Treba dodati da novoformirane jedinice koje su pridodane sastavu Arktičke grupe postupno obnavljaju infrastrukturu koja je tamo zatečena još iz vremena bivšeg SSSR-a. Tada je na ovom prostoru bila raspoređena 10. armija PZO. Međutim, uslijed raspada SSSR-a ova armija je raspuštena u posljednjem desteljeću prošlog stoljeća.

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u