|  | 

Grad Solin

Mystery of History u izvedbi projekta učenika OŠ kraljice Jelene

 

Mystery of History

U srijedu 6. prosinca 2017. održavala se prva izvanučionična nastava u sklopu Erasmus projekta Mystery of History čiji je nositelj Osnovna škola kraljice Jelene Područna škola Kučine, a projektni partneri su dvije škole u Italiji, Ferrara i Piacenza, zatim Ptuj u Sloveniji te OŠ Primorski Dolac Hrvatska.

U ugodnom ambijentu Tusculuma stare Salone u izvanučioničnoj nastavi sudjelovalo je 80 učenika nižih razreda i to tri razredna odjeljenja Područne škole Kučine, jedno odjeljenje PŠ Mravince te dva iz centralne Osnovne škole.

Učenike i učitelje, sudionike izvanučionične nastave dočekale su i pozdravile u ime Arheološkog muzeja Split viša kustosica Ema Višić Ljubić i restauratorica Ivanka Vukšić. Kroz Salonu male vesele mališane je vodio i arheolog Nino Švonja, za kojega su maleni imali pregršt pitanja od toga Kolika je stara Salona?, Tko je u njoj živio?, Što je to sarkofag i ima li u njemu blaga?, a to je tek mali dio pitanja koja su radoznali mališani odjeveni u toge i odore rimskih vojnika, postavljali svojim vodičima.

Osim u obilasku Manastirina i spomen sobe don Frane Bulića djeca su sudjelovala i u izradi lovorovih vijenaca te ukrašavanja i izradi kartonskih mačeva i štitova koje su koristili u igranju štafetnih igara i igara gađanja u cilj. Zaigrala su djeca i stare antičke igre, franje i tic-tac-toe. Svoj doprinos projektu dale su i mame frizerke koje su sudjelovale u radionicama i u obuci pletenja pletenica, u Frizerskom salonu, kojeg drugog naziva nego – Salona.

Projektne aktivnosti podržao je i Grad Solin, a koordinatorica projekta Mystery of History Nives Bogdan zahvalila se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u realizaciji ove, za djecu izuzetno zanimljive, izvanučionične nastave.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u