|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

MLADI STALI UZ GRAĐANE SOLINA: “Zaštitimo najmlađe! Opet prosvjed u Solinu!”

 

Foto: facebook NLM

Izgleda da članovi stranke NLM Solin, ja ih od milja zovem Mladi Solina, misle ozbiljno kada su u pitanju građani Solina i zaštita njihovih prava.

Stigla je i nova objava na njihovoj facebook stranici, koju prenosimo u cijelosti;

ZAŠTITIMO NAJMLAĐE!!!

OPET PROSVJED U SOLINU!!!

Građani mjesnog odbora Srednja strana organizirali su prosvjed zbog postavljanja reciklažnog dvorišta (Ulica Joze Klakovića Šantića) odmah do dječjeg igrališta! Svjesni problema odlaganja i recikliranja otpada građani se ne protive reciklažnim dvorištima ali postavljanje preskontenjera u kojima će se skladištiti opasni otpad, motorna ulja, masti, zauljene krpe, glomazni otpad, staklo, plastika, tekstil, metal, PET, zeleni otpad, ee otpad odmah pokraj dječjeg igrališta na kojem se igra i do 60 djece dnevno i do boćališta je NEDOPUSTIVO!

Gospodarenje otpadom mora ispuniti niz zakonskih normi. Jedna od normi je i ta da se zbrinjavanjem otpada ne smiju ugroziti buduće generacije što je i navedeno u članku 9. spomenutog Zakona.

Građani Solina kao i građani koji se nalaze na spomenutoj lokaciji dovoljno su osviješteni da znaju da je reciklažno dvorište prijeko potrebno za očuvanje okoliša ali NIKAKO i ni pod koju cijenu neće dozvoliti izgradnju reciklažnog dvorišta u neposrednoj blizini igrališta i na taj način ugrožavati zdravlje djece i odraslih.

Na istoj lokaciji u neposrednoj blizini godinama se nalaze i kontejneri za komunalni otpad koji se gomilaju s divljim otpadom u koje, između ostalog, spada i glomazni otpad. Slike i saznanja o registarskim oznakama vozila koje su takvu vrstu otpada ostavljali, poslana su na gradske mail adrese kako bi se nešto riješilo po tom pitanju. Međutim, nikad nije stigao ni odgovor a kamo li nešto više za zbrinjavanje divljih otpada pokraj spomenutih kontejnera.

Naime 5. 9. 2018. na lokaciji Srednje strane, prilikom protesta za koji je jako mali broj ljudi čuo a odaziv je bio poprilično velik, u razgovoru s gradonačelnikom i njegovom vjernom sugovornicom na pitanje zašto je izabrana upravo ta lokacija kojom se ugrožava bezbrižna dječja igra, uslijedio je odgovor: „Ali okolo će bit zelenilo, nećete ni primijetiti da je tu reciklažno dvorište.“ Sam odgovor gradonačelnikove sugovornice direktno vrijeđa intelekt svakog imalo zdravog čovjeka.

Građani također imaju primjedbu na Grad jer se puno ranije nije izjasnio i precizirao točno mjesto izgradnje reciklažnog dvorišta. Tome je pogodovala i dezinformacija plasirana mjesecima prije u kojoj se kao jedina lokacija spomenutog dvorišta spominjao plato u zapadnom dijelu tupinoloma. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom navedeno je kako lokalna samouprava treba javno objaviti plan izgradnje reciklažnog dvorišta kako bi sakupila mišljenja, prijedloge i primjedbe javnosti, što je također veliki propust nadležnih u gradu Solinu, kao i izostanak bilo kakvih informativno-obrazovnih aktivnosti u obliku javnih tribina, radijskih ili TV prijenosa i sličnih sadržaja.

Kao oporbeni vijećnici napravit ćemo sve što je u našoj moći da zaštitimo sve naše građane a pogotovo one najmlađe!

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u