|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

MALI CHEF: Krenuo upis u novi ciklus radionica kuhanja za djecu

 

MALI CHEF: Krenuo upis u novi ciklus radionica kuhanja za djecu

od 1. listopada, Kuharska akademija, Jobova 2, Split

Dragi mali chefovi, pripremite se za nove kuharske čarolije jer sa školskom godinom kreću i naše radionice “MALI CHEF” te su u tijeku prijave.

Svake subote od 1. listopada u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji kroz igru i kuhanje naši profesionalni kuhari poučavat će male polaznike (djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda) zdravim prehrambenim navikama, pripremi jednostavnih jela sa sezonskim namirnicama koja kasnije mogu kod kuće raditi i s roditeljima. Osim toga, učiti će se održavanju higijene u kuhinji, razvrstavanju otpada i timskom radu te naposljetku dobiti diplome.
Da pojasnimo, ovu smo priču započeli graditi kroz radionice „Želim jesti zdravo“ prije 10 godina, njima educirati djecu o odabiru zdravih namirnica, kako voće i povrće što više uključiti u svoju prehranu, time doprinijeti kvaliteti zdravlja i života. Kako svaki projekt koji je uspješan traži nadogradnju, iz radionica je izrastao novi koncept “malog chefa” u kojem djeca rane dobi (od 6 godina) uče istinske kulinarske korake, razlikovati te pravilno kombinirati grupe namirnica (žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi te meso, perad, riba, jaja, orašasto voće i sjemenke) po napucima Svjetske zdravstvene organizacije, a pri tom imat će priliku kušati i upoznati vrhunske čokolada i sireve.

Za sve informacije možete nas kontaktirati na: mob. 099 319 89 61 ili na naš
e-mail info@www.skmer.hr ili se, pak, prijaviti preko formulara PRIJAVA NA RADIONICE

OSTALO S SKMER.hr

MAKARSKA GOURMET EXPO 2019: Tajne kuhinje Miramarea otkriti će nam chef Hamid Hadžić, kuharski virtuoz koji je kuhao svjetskim imenima

21. rujna 2019.,Trg 156. brigade, Makarska

Juneći rostbif s hladnom paštetom pršuta, marmeladom pipuna i divljom salatom kao predjelo, pa janjeći but s pireom od biži i kremom od mrkve u umaku od ružmarina za glavno jelo i kao desert torta Makarana s hladnom kremom od mendula…tri su slijeda kojima će nam se na prvom Makarska Gourmet Expou predstaviti Aparthotel Miramare.

Smješten na poluotoku Sveti Petar i pogledom na središte Makarske, Miramare sa svoje 63 vrhunski uređene sobe je idealno utočište bilo da putujete iz strasti, razonode, poslovnih obveza ili rekreacije. Gostima su na raspolaganju wellness sadržaji i fitness centar u sklopu objekta, unutarnji i vanjski bazen,a da priča bude posve gastronomski dotjerana i s naglaskom na lokalnu gastronomiju od svibnja ove godine za okuse su zadužili chefa Hamida Hadžića, ŠKMER-ov Ambasador za Bosnu i Hercegovinu i viteza kulinarstva jugoistočne Europe.

Oko 30 godina Hadžić je radio u sarajevskom hotelu “Holiday Inn” te kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha, Recepa Tayyipa Erdoğana i mnoge druge istaknute osobe svijeta, a veliki je znalac i mediteranske kuhinje, posebice dalmatinske. Hadžić, inače je i svjetski kuharski sudac s prestižnom licencom WACS-a (World Association of Chefs’ Societies).

GRAND GOURMET 2019: Master Class carvinga uz chefa Bojana Dragića

22. – 25. listopada 2019., Dalmacija Sunny Hotel, Makarska

“Simetrični oblici su izuzetno česti u prirodi, ali kad nastanu kao djelo ljudskih ruku, onda je to umijeće. A umijeće da se oslikaju najsavršeniji oblici na voću ili povrću, pretvore u dekoracije koje oplemenjuju svečane prilike, a uz to zadrže svoju osnovnu namjenu u ishrani, zove se carving” – objašnjava Banjolučanin Bojan Dragić, virtuoz rezbarenja voća i povrća, jedan od rijetkih majstora carvinga u Bosni i Hercegovini.

Ove godine ponovo nam dolazi na Grand Gourmet pokazati svoje vještine, znanje prenijeti na master classovima sudionicima manifestacije. Lani je polaznike poučavao kako prirediti, sačuvati voće i povrće, što je pribor za carving, te im u praksi pokazao neke od tehnika kao što su duborez, izrada listova, latica i cvjetova.
“Trebate imati veliku ljubav, smirenu ruku i jaku volju. Carving je, kako se smatra, tajlandska vještina rezbarenja, nastala prije više od 700 godina. No ima i drugih teorija da su tu vještinu osmislili kuhari na japanskim dvorovima, sve kako bi uljepšali jela, a, prema jednoj od priča, tvrdi se da je carving nastao u Kini. Kako bilo, danas je po carvingu najpoznatiji Tajland, gdje se ova tehnika izučava u školama i na fakultetima” – istaknuo je Dragić, inače šef kuhinje hotela Jelena u Banja Luci.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u