|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

MAFIJA 365

 

 

“Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.”

Sir John Dalberg-Acton

Bandić u brojkama

20 godina vladavine

200 milijardi kuna proračuna u 20 godina

365 dana u godini pogodovanja kumovima

250 prijava

14 optužnica

19000 broj kućanstava bez kanalizacije

3000 zaposlenih u gradu Zagrebu

1.000.000.000,00 dug grada Zagreba

810.000,000 kuna – koliko minimalno dobije roditelj odgajatelj za brigu od troje djece kroz 15 godina od grada – socijalna mjera o kojoj stanovnici drugih dijelova Hrvatske mogu samo sanjati.

Bio je apsolutna inspiracija. Kontrolirao je najveći proračun u državi, odmah nakon državnog.

Uspio je uvjeriti sve da im je on dao, a ne da su građani to platili.

To je bila najveća laž koju je promovirao, i koja je prolazila.

Sve je bilo na račun grada. Odnosno na račun građana.

Nikad nije dobro da jedna osoba sama odlučuje o tome gdje će se svake godine utrošiti oko 10 milijardi kuna. Ipak, on je sam to odlučivao. Bio je alfa i omega zagrebačkog proračuna.

A tko kontrolira novac, ima i moć.

Ivo Sanader pustošio je Hrvatsku 6 godina. Bandić je pustošio Zagreb 20 godina.

Hranio se apsolutnom moći koje mu je dalo raspolaganje proračunom. To i nije tako revolucionarna ideja, pokupiti porez od svih firmi prijavljenih u Zagrebu. (ne koje djeluju na teritoriju Zagreba, već su prijavljene u Zagrebu). I naravno, Zagreb nema županiju na grbači poput Splita, te može sa cijelom tom svotom upravljati sam.

Sve ove godine bila je to Bandićeva kesa. Pomoću koje je mogao kupiti baš onoliko glasova koliko mu je trebalo, i još namiriti cijelo svoje pleme. (ako ih lokaliziramo geografski, ispast će da nismo politički korektni).

Nije potrošio ništa svoje, ali preusmjeravajući drugi najveći proračun u državi, uvjerio je ljude da je baš on taj koji određuje tko će što dobiti.

I bio je.

Zakoni mafije

Obitelj je svetinja; ali ne samo uža obitelj, već cijelo pleme, svi koji su se priključili klanu.

Ne radiš ništa nezakonito ako pomažeš “obitelji”.

Osnovna podeljela je na naše i njihovo.

Na natječajima ne pobjeđuje netko nepoznat koji udovoljava uvjetima, već netko “naš”

Princip djelovanja je dosta jednostavan. Samo naš, bez obzira kakav je. Samo da nije njihov.

A masa voli da je moć personalizirana – da se za pomoć ne moraju izgubiti u bespućima birokracije, već mogu pitati jednog gazdu/šerifa/capo di tutti capi. To je u naravi “malog korumpiranog čovjeka”, kako tvrdi Dario Juričan, da želi da može nekoga povući za rukav i direktno pitati pomoć, ako treba preko reda, mimo zakona. Bandić je stvorio tu sliku da se njega može pitati za sve. I to je “običnim” ljudima ulijevalo sigurnost, da imaju osobu koju će uvijek moći pitati za uslugu, bez da prolaze kroz sustav. Bio je kontakt osoba za sve što treba, od najunosnijih projekata, pa sve do najbenignijih usluga.

Zašto obilaziti šaltere i ispunjavati obrasce kad se jednostavno može pitati gradonačelnika?

Bio je to uzajaman odnos – ljudima treba besplatan prijevoz, razne socijalne naknade, namještenja na kojima se ne trebaju puno namučiti, a Bandiću trebaju glasači. Da dobije novi mandat da bi mogao nastaviti s istim modelom djelovanja.

Sindrom Escobara

Imamo tu bipolarnost, netko tko je za jedne apsolutni negativac, za druge je svetac bez mane.

“Kontroverzni gradonačelnik” – to je šifra za one koji puno kradu, ali nešto i daju. Što nije teško kad imaju na raspolaganju tako ogroman proračun.

“Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”

Zdravko Mamić nakon što je završio u zatvoru.

Stvarno im ne može nitko ništa. I kad se podignu optužnice, nisu osuđeni. I kad su osuđeni, onda su u drugoj državi.

Ne može im nitko ništa osim biologije. Smrti.

I uvijek se pitamo za motiv – zašto ti treba sve to, da doslovno potrošiš život na “pomaganje drugima”, sređivanje unosnih poslova, kroz pljačku svih ostalih poreznih obveznika?

Dobro, imaš neki luksuzan život od toga, ali opet, 10 stanova? Milijuni koje ne možeš potrošiti? Luksuz kojeg ne smiješ pokazati jer ćeš navući USKOK na vrat?

Možda je ta moć jednostavno zarazna. Ti si alfa i omega u gradu, s tobom sve počinje i završava. Jednom kad iskusiš tu moć, teško se vratiti na staro.

S jedne strane čini se kao da se Bandić žrtvovao za sve te kumove, pajdaše, pripadnike plemena… jer oni su profitirali, a Bandić se izložio (i također profitirao).

Pitanje je na što je sve moglo biti utrošeno onih 200 milijardi kuna da nije bilo ovakve raspodjele novca. Da se nije toliko preplaćivalo projekte, dijelilo kumovima šakom i kapom, bezumno kupovalo glasove socijalnim mjerama.

Nikad nećemo saznati što bi bilo da je netko razumno upravljao tom astronomskom svotom.

Ali znamo gdje možemo pronaći odgovor bar za djelomično razumjeti fenomen Bandića koji je preživio sve osim smrti. Možemo razumjeti tako da zavirimo u um malog korumpiranog čovjeka kojemu je samo važno da je njemu dobro.

„Ja ću mu dati ponudu koju neće moći odbiti”

“Ništa osobno. Samo posao”

“Nemojte mrziti neprijatelje. Emocije ometaju mišljenje.”

(The Godfather)

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)