|  |  | 

Istina je listina ZP Izdvojeno

LOZJE

 

Photo: Tony Marasović

Nesporazumi u odnosima događaju se jer svako od nas očekuje i misli da se stvari podrazumijevaju, tj. da svi polaze iz iste točke ka i mi.
Nije baš tako.
Društvo, status u obitelji, situacije i iskustva oblikuju pojedinca kroz cili životni vijek.
Uklapanje u društvene norme itekako je prisutno u ljudskim željama, jer svako od nas želi biti prihvaćen i voljen, emotivna smo bića.
Još od ranog djetinjstva naučili smo kopirat navike roditelja, a naši roditelji navike svojih roditelja.

Obziron da smo kao vrsta itekako prilagodljivi, iskustva naših predaka sugeriraju nam da konstantno tribamo živit u straju i poniznosti kako nas veliki “okrutni” svit ne bi ugrozia.
Potpuno je razumljivo da u povijesno turbulentnim sredinama ka šta je naša i dalje vlada obrazac kolektivne prepadnutosti.
Uzrokovana je ponajviše glađu i mazohističkim pokoravanjem “vanjskim” silama.
U genetskom lancu i dalje je prisutna memorija iz prošlosti koja nas koči u ispoljavanju opuštene, neopterećene, prirodne ekspresije koja znači rapidan napredak i širenje.
Nemojte ovo svatit kao kritiku ovdašnjim žiteljima, već kao osvještavanje karme kroz razumijevanje prošlosti.

U svakom zlu nalazi se veće dobro.

Suprotno gladi i siromaštvu su sitost i bogatstvo.
Naočigled idealan scenario, no i tako raspisana situacija može imat negativne aspekte.
Prezasićenost i konformizam prouzrokovani materijalnim mogućnostima nerijetko odvode pojedinca do potribe za konstantnim uzbuđenjem koje odvlači u najstrašnije eskapizme i nevolje duha.
Stanja su to u kojem osoba nesvjesno gubi osjećaj za druge, ali i za sebe, jer zapostavlja svoje jedinstvene, često jednostavne potribe.

U oba primjera navea san negativne potencijale oprečnih životnih standarda, stoga u završnom dijelu teksta želin naglasit da i dalje mi određujemo smjer kojim se želimo kretat, neovisno o društvenoj podlozi i materijalnoj osnovi koja nas prati od rođenja.

Uglovi su različiti, potrebno ih je stoga razumit ali ne i saživljavati se s njima, jer upoznavanjem sebe nemaš potribu za kopiranjem drugih.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Kralj Sunca rođen je 30.09.1992. negdje u Dalmatinskoj zagori. Svoje putovanje započinje u Kninu gdje prvi put upoznaje sebe. U narodu je znan kao Kroki kako ga je narod prozvao. (eng. CRO KEY ~ hrvatski ključ) (KROKI ~ brz i nedovršen crtež živog modela; skica) U Splitu živi i djeluje od 2014. godine. Autor je zbirke "Koji Danotte?" i multimedijalne predstave "Picaferaj". Kralj Sunca je konceptualni umjetnik koji se upušta u više medija, poput filma, slikanja, glazbe i performansa. Prva strast ipak mu je pisanje.