|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

LJUBO STIPIŠIĆ DELMATA

 

Foto: Ante Tešija

Naš Solin se na dostojanstven način prisjetija i poklonija velikom čoviku.

U Domu Zvonimir je predstavljena ukoričena biografija najvećem „slugi“ dalmatinskog identiteta, čoviku koji je Dalmaciju nosija u srcu, a nama ju ostavija sačuvanu onakvu kakva je nekad bila, kroz tekstove, pisme, crteže, fotografije, običaje, sve arhivirano kako bi se otrglo zaboravu.

Prevelik je opus stvaralašta ovog velikog čovika i umjetnika, toliko velik da nismo u stanju to spoznati, no sinoćnom prezentacijom onih koji su Ljubu najbolje poznavali, i proučavali, postalo je shvatljivo kako se i naš Solin mora odužit svom prijatelju.

Ljubo je bija i stanovnik Solina. Solin je bija njegovo polazište, njegov sveti teren stvaralaštva, a trag koji je ostavija iziskuje spomen, da se to ne zaboravi.

Potpuno jasno, bez dvojbe, solinjani sa promocije su dugim pljeskom prihvatili inicijativu kako bi bilo lipo, i pošteno, da neka pisma i računi stižu ljudima na adresu koja nosi ime Ljube Stipišića Delmate.

Svako podneblje ima svoje velikane. Dalmacija, među mnogima, ima i Ljubu. Prošparta je šjor Ljubu nju stotine puta, njene škoje, Zagoru, ma svaki kantun u kojem se mogao „ukrasti“ zapis i spomen na izgubljeno vrime kako bi ga unija u svoj registar vridnota i ostavija nadolazećim generacijama na upoznavanje.

Ljubo je bija velik, budimo i mi, odužimo se i trajno ga smistimo u naš Grad .

To je naprosto ljudska obveza.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.