|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Listopad u znaku vladavine kralja Zvonimira, provjerite što pripremaju u Kninu

 

Listopad je mjesec kada se u nekoliko navrata imamo priliku prisjetiti vladavine kralja Zvonimira (1075. – 1089.).

Naime, 8. listopada 1075. Dmitar Zvonimir bio je okrunjen u Solinu za kralja Kraljevstva Hrvatske i Dalmacije rukom legata opata Gebizona, a u ime pape Grgura VII. Također, na današnji dan – 18. listopada 1081. godine grad Drač se, nakon poraza vojske cara Aleksija II. Komnena, predao normanskom vojskovođi Robertu Guiscardu u savezu s kojim je tada bio ne samo hrvatski-dalmatinski kralj Zvonimir, nego i sam papa Grgur. Priznavajući u Solinu papu svojim feudalnim seniorom Zvonimir je preuzeo i određene obveze te se tako priključio protubizantskom savezu pape Grgura i normanskog vojskovođe Roberta Guiscarda sudjelujući u budućem ratu s Bizantom na normanskoj strani. Naposljetku, 8. te ujedno 26. listopada spomendan je srijemskog ranokršćanskog mučenika s početka IV. stoljeća sv. Demetrija (Dmitra) čije je tijelo za nemirnih vremena avarsko-slavenskih provala iz Sirmija (današnje Srijemske Mitrovice) bilo preneseno u Solun na obalama Egejskog mora. Tako je sv. Demetrije, u čast kojeg je i hrvatski kralj Dmitar Zvonimir dobio ime, daleko od mjesta svoga mučeništva postao grčki nacionalni svetac.

Peto uprizorenje Zvonimirove krunidbe na ranokršćanskom i starohrvatskom lokalitetu ‘Šuplje crkve’ uz rijeku Jadro u Solinu

Jedan od navedenih događaja bio je ‘povijesno oživljen’ 8. listopada ove godine u organizaciji Udruge studenata povijesti ‘Toma Arhiđakon’ i Povijesne postrojbe ‘Kliški uskoci’, a u okviru projekta arheološkog turizma ‘Regnum Croatorum’. Riječ je o ukupno petom uprizorenju Zvonimirove krunidbe (prvo je održano 2016. godine, uz prvo obilježavanje krunidbe 2014. godine) na solinsko-kliškom arheološkom lokalitetu ‘Šuplje crkve’, odnosno među starodrevnim ostatcima krunidbene bazilike Sv. Petra i Mojsija uz rijeku Jadro. Ovom prilikom u manifestaciji su sudjelovali već tradicionalni sudionici – povijesne postrojbe starohrvatskog doba iz: Pakoštana-Vrane (‘Vitezovi Vranski’), Knina (Vitezovi kralja Zvonimira/ ‘Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira’) te Splita-Klisa (‘Praetoriani Croatorum’). Također, događaju su nazočili i u njemu sudjelovali predstavnici Hrvatskog plemićkog zbora te pripadnici povijesne postrojbe ‘Kliški uskoci’. Ovom prilikom lik kralja Zvonimira je drugi put u Solinu nadahnuto uprizorio književnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić Šutra, dok je uz njega na ‘prijestolje’ stala kraljica Jelena ‘Lijepa’, koju je prvi put prilikom uprizorenja krunidbe utjelovila Barbara Alilović iz Knina.

Cjelokupna povorka u ‘Šuplju crkvu’ stigla je nakon zajedničkog odavanja počasti kraljici Jeleni ‘Slavnoj’ (koja je preminula na isti datum 976. godine) pored ostataka crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku u Solinu te svečanog mimohoda toj kraljici u čast uz rijeku Jadro od Gospina otoka do ostataka bazilike Sv. Petra i Mojsija. Dok su se sudionici ove manifestacije oživljene povijesti još okupljali na Gospinu otoku, nešto ranije je započeo program najmlađih – učenica i učenika solinskih osnovnih škola – Malih čuvara solinske baštine, Dječjeg vrtića Cvrčak, a u organizaciji nešto ‘starijih’ (Grada Solina, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika – Split), i to na mjestu gdje je kralj Zvonimir bio okrunjen početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća. Nakon uspješno održanog uprizorenja krunidbe, sudionici su se uputili na klišku tvrđavu, gdje su zaljubljenici u oživljenu povijest starohrvatskog doba imali priliku posjetiti izložbu ‘Nikad zaboravljena Ferata’ (o kliškoj dionici ‘sinjske rere’ koja je povezivala Split i Sinj, odnosno Zagoru i priobalje, od 1903. pa sve do 1962. godine), postavljenu u prostoru obnovljene Topničke vojarne.

Ali, ni to nije sve! Kako je ‘kralj Zvonimir’ početkom listopada najavio svoj skorašnji dolazak u ‘ključ Hrvatske’ i ‘vrata Dalmacije’, tako nas svojevrsni nastavak ovih događanja očekuje krajem ovog mjeseca u Kninu, na tvrđavi u kojoj je ‘izvorni’ Dmitar Zvonimir imao svoje sjedište. Naime, u subotu, 22. listopada, niz povijesnih skupina i postrojbi: ‘Šibenska gradska straža’ (Šibenik), ‘Vitezovi Vranski’ (Pakoštane-Vrana), ‘Kontea’ (Konjščina), ‘Kliški uskoci’ (Klis), uz naravno vitezove kralja Zvonimira iz grada-domaćina Knina (‘Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira’), okupit će se u gradu na Krki kako bi pozdravili dolazak ‘kralja i kraljice’ iz Solina i Klisa u Knin.

‘Nakon uspješno održanog uprizorenja krunidbe, sudionici su se uputili na klišku tvrđavu…’

To će biti već drugo okupljanje povijesnih skupina povodom povijesnog ‘oživljavanja’ ustoličenja Zvonimirova dvora u Kninu (prvo je održano 2021. godine). Početak manifestacije predviđen je u 10 sati okupljanjem sudionika na Trgu dr. Ante Starčevića kako bi se odala počast svim hrvatskim vitezovima. Potom će uslijediti šetnja povorke gradskim ulicama do spomenika podignutom kralju Zvonimiru u parku na Trgu Oluje, gdje će se okupljenima održati prezentacija srednjovjekovnog mačevanja (u organizaciji povijesnih postrojbi) i povijesnih plesova zahvaljujući plesnoj skupini povijesnih plesova ‘Kontea’. Potom će ‘kralj i kraljica’ u knjižnici Studentskog doma ‘Fra Lujo Marun’ otvoriti izložbu dječjih radova inspiriranih kraljem Zvonimirom i njegovom krunidbom, odnosno Kninom kao Zvonimirovim stolnim gradom.

 

Sudionici prošlogodišnje manifestacije prvi put održane povodom obljetnice dolaska Zvonimira i Jelene ‘Lijepe’ na kninsku tvrđavi kao stolno mjesto kraljevskog para (Foto: Foto klub Knin)

Nakon nagrađivanja odabranih radova ‘kralj’ će se s kraljicom uputiti na kninsku tvrđavu gdje će darovnicama ‘nagraditi’ i odabrane vitezove iz svoje pratnje, a ‘pučanstvu’ se obratiti svojim prijestolnim govorom. Potom će, uz druženje okupljenih, uslijediti svečanost u čast dolaska Zvonimira i Jelene ‘Lijepe’ u Knin, odnosno na kninsku tvrđavi kao stolno mjesto kraljevskog para. Naposljetku, povorku će od okupljanja na Starčevićevom trgu, preko Trga Oluje do studentskog doma i same kninske tvrđave kao srca ove manifestacije, pratiti Foto klub Knin. Cjelokupno događanje će se održati u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Knina i knjižnicom studentskog doma.

Izvor: Dalmatinski portal

mm

ABOUT THE AUTHOR

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike. Saznanja prezentira u okviru Škole heraldike i Male škole filozofije (povremeno održavane u Klisu i Solinu) te u kolumnama na web- portalima, uključujući i SolinLive.com.