|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

LISTA SRAMA

 

 

Svake godine 31. 10., na Noć vještica javno se objavljuje lista poreznih dužnika, neslužbeno nazvana “listom srama”. Međutim, čini se da se dužnici sa te liste ne srame previše.

Lista je javna, može se pronaći na linku duznici.porezna-uprava.hr

Država godinama objavljuje iste porezne dužnike, ali ih ne ovršuje. Ne namiruje se sa njihovih računa, ne sjeda na njihove nekretnine. Ne zapljenjuje njihove umjetnine.

Neki od dužnika su poznati javnosti, dok za neke nitko nije čuo.

Tko je uopće Marijan Kunina? Javnosti nije poznat, ali je godinama prvi na listi poreznih dužnika. Poznatiji su Nadan Vidošević, Željko Kerum, Davor Šuker…

To je lista srama porezne uprave jer nakon godina objavljivanja istih imena, ništa se ne mijenja osim iznosa duga istih tih dužnika. On se samo povećava zbog zateznih kamata, i svi već gube nadu da će se dug ikad namiriti.

Zašto se mi ostali trebamo bojati svakog neplaćenog računa, svake kazne za parking ili duga od nekoliko lipa?

Fizičke osobe za porezni dug jamče svojom osobnom imovinom, dok tvrtke mogu jednostavno otići u stečaj. Ali zašto Porezna ne može povezati fizičku osobu Željka Keruma i tvrtku Kerum d.o.o.?

Postavlja se pitanje odgovornosti Porezne uprave – kako netko može biti dužan državi preko 80 milijuna kuna, a država ne radi ništa?

A drugima se ovršuje imovina zbog zanemarivih iznosa.

Lakše je utjerati puno malih dugova nego jedan veliki. Tu nastupa ono što je tako teško pokrenuti, a to je politička volja.

Država živi od poreznih obveznika, i trebala bi biti ažurna oko utjerivanja dugova. Od nekoliko “velikih” namirila bi se kao od tisuća i tisuća “malih”.

Nevjerojatna je ta neučinkovitost Porezne uprave, da se netko kao Kerum može godinama smijati svojim vjerovnicima, kao i svim ostalim poreznim obveznicima. Svi ispadaju budale uz takve velike ribe koje ne moraju plaćati porez.

Što rade svi ti zaposleni u Poreznoj? Zašto država ne može naplatiti dug od velikih dužnika? Navodno postoji “manjak ljudi na poslovima naplate” – kakvo je to opravdanje za opraštanje milijuna kuna?

Još nešto čemu država ne može doskočiti je pripisivanje imovine na bračne drugove, rodbinu i prijatelje. Zbog spore procedure, dužnici imaju vremena pripisati imovinu na svoju rodbinu.

Oni su na listi srama, al i dalje žive luksuzno. Izazivaju bijes građana kojima se stalno nameću novi nameti, dok se iz bazena velikih riba poreznih dužnika, dug ne utjeruje.

Zašto ne možemo kopirati model sa Zapada?

“Na Zapadu poreznici reagiraju već na prvu naznaku da netko ima problema s plaćanjem obveza prema državi, a kod nas su procedure znatno složenije i sporije, najprije idu opomene, a tek onda ovrha, što brojnim dužnicima daje potrebno vrijeme da svoju imovinu prebace na druge.”

Složene i spore procedure dok dugovi stoje neplaćeni, a dužnici se smiju, odlaze na zimovanja i ljetovanja koja su plaćena novcem poreznih obveznika.

Oni bi bili privezani za stup srama da živimo u srednjem vijeku, Nadana Vidoševića gađali bi kamenjem i trulim rajčicama, hodajuću sramotu, Davora Šukera skinuli bi do gola i izložili bijesnoj svjetini. A oni danas šetaju u odijelima, idu na utakmice u Rusiju, eksponiraju se u javnosti. Kao da nisu na listi srama.

Nitko ništa ne zna, krhko je znanje.

Lista srama je sramota države.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u