|  |  |  | 

Sport Sport ZP Izdvojeno

Lara Cvjetko osvojila 5.mjesto a Ana Viktorija Puljiz 7.mjesto na Grand Slam-u u Baku

 

 

PULJIZ SEDMA NA GRAND SLAMU: „PONOSNA SAM NA SVOJ NAPREDAK OD LJETA.“

Heydar Aliyev Baku Grand Slam 2023. službeno je otvoren prvog dana natjecanja u Nacionalnoj gimnastičkoj areni. U areni koja je otvorena 2014. godine,  borila se Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“) i završila na sedmom mjestu u kategoriji -52kg. U izuzetnom teškom ždrijebu 21-godišnja Solinjanka danas je upisala dvije pobjede i poraz.

U prvom kolu savladala je Turkinju Zelihu CINCI, no, druga borba izuzetno težak zadatak. Deseta sa svjetske rang ljestvice, 27-godišnja Astride GNETO (FRA). Osim što je dobro pozicionirana, Francuskinja u svojoj vitrini ima čak devet medalja s Grand Slama, od toga tri zlata. Iako ju je u jednom trenu Gneto iznenadila i povela borbu, Puljiz je danas izgledala izvanredno, pokazala je da može parirati i onim najboljima te je pred kraj druge minute borbe slavila protiv Francuskinje. Četvrtfinalnu borbu imala je protiv Reke PUPP (HUN, #5 WRL), koju gubi diskvalifikacijom u drugoj minuti borbe u kojoj Puljiz nehotice aplicira polugu u stojećem stavu, što se smatra nedozvoljenom radnjom te nema pravo nastavka natjecanja.

„Danas sam završila natjecanje na sedmom mjestu, iskreno ne znam hoću li išta bodova dobit s obzirom na to da sam napravila waki-gatame (op.a. poluga) u četvrtfinalu. Jako sam zadovoljna kako sam se danas osjećala i ponosna sam na svoj napredak od ljeta. Prvu borbu imala sam s predstavnicom Turske, nisam se prije s njom borila kao ni s Francuskinjom iduću borbu, ali sam se osjećala samopouzdano i dobro u borbi, tako da sam nju kontrirala u golden score-u. Francuskinja, za nju već znam odavno i ima „brutalne“ rezultate. Dosta je bila jaka i drago mi je da sam ju uspjela, nakon što sam pala na wazari, baciti na ippon. Što nisam odustala nego nastavila. Stvarno sam jako zahvalna što vidim napredak, ali mi je jako žao što sam napravila glupost s Rekom PUPP u četvrtfinalu. Loše sam ušla u tu borbu, znam ju odlično s priprema, ali sam dosta loše pristupila borbi i napravila pogrešku koja je rezultirala diskvalifikacijom za mene. Žao mi je što nisam imala šansu ispraviti to, ni u repasažu, ni dalje, ali eto što je tu je. Sljedeće je Grand Slam u Abu Dhabiju i pripreme za isti. Što više i što jače raditi i učiti na greškama da se ne ponove više.“ – kazala je Puljiz.

Unatoč porazu, Puljiz je danas sedmim mjestom osvojila 260 bodova na svjetskoj rang ljestvici, što će ju itekako „pogurati“ prema Parizu 2024. godine.

Sljedeći dan Grand Slama je nastupila Lara Cvjetko

Cvjetko je završila na petom mjestu IJF Grand Slama u Bakuu. Matić i Cvjetko sjajno su otvorile preliminarni dio natjecanja i definitivno opravdale svoj status nositeljica (op. a. Matić 1, Cvjetko 2) ženske kategorije do 70 kilograma do polufinala. Iako su obje upisale poraz u svojim polufinalnim borbama, pokazale su zašto su među top pet rangiranih natjecateljica u svijetu.

U prvoj borbi za brončanu medalju kategorije -70kg Cvjetko se susrela s osvajačicom svjetske titule iz 2019. godine, Francuskinjom Marie-Eve GAHIE. Francuskinja je otvorila borbu agresivno te iznenadila Cvjetko u prvih deset sekundi te borbu povela wazarijem. Nakon minute borbe, Cvjetko sjajno baca Gahie te vraća borbu „na nulu“. Pred kraj borbe, 26-godišnja Gahie se bolje snašla te još jednom bacila Cvjetko što joj donosi brončanu medalju.

„Mislim da sam imala dosta dobre borbe i za niti jednu ne mogu reći da je bila lagana. Nisam nikako zadovoljna s rezultatom, ali kad pogledam, mislim da sve što sam izgubila su neke greške koje dolaze s iskustvom i stvari koje se trudim popravljati na treningu. To sve ima svoje vrijeme dok učim, tako da ću nastaviti popravljati te greške, da glupo gubim i mislim da je isto dobro da sam opet uspjela biti u borbi za medalju.“ – kazala je 22-godišnja Cvjetko.

S obzirom na to da je imala status nositeljice, prvo kolo je bila slobodna, pa je u drugom kolu slavila protiv Loriane KUKA (KOS). Četvrtfinale je slavila protiv Butkereit (GER), zaustavljena je u polufinalu protiv Elisavet TELTSIDOU (GRE).

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL