|  |  | 

HISTORIA SALONITANA + ZP Izdvojeno

„Krunom hrvatskih vladara“ Podstrana, 2022. – obilježavanje obljetnice sklapanja Mislavova mira 839. godine kraj crkve Sv. Martina u okviru projekta „Regnum Croatorum“

 

 

U četvrtak 10. studenoga, kraj crkve Sv. Martina u Podstrani – gdje je 839. godine sklopljen mir između kneza Mislava i Mlečana – s početkom u 16:00 h okupit će se predstavnici organizacija i udruga: Skauti Europe, Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak i Društva Poljičana ,,Sv. Jure” Priko, kako bi u suorganizaciji Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split, te uz sudjelovanje povijesne postrojbe starohrvatskog doba „Praetoriani Croatorum“ (u okviru projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“, odnosno manifestacije oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“), prigodnim programom obilježili taj događaj iz davnih dana prve polovice IX. stoljeća.

Približno mjesto sklapanja Mislavova mira 839. godine u današnjoj Podstrani između Omiša i Splita

Naime, iako se o mjestu potpisivanja mirovnog sporazuma 839. i danas raspravlja, većina povjesničara ipak smatra da je riječ o lokalitetu crkve Sv. Martina u Podstrani, gdje se u antičko vrijeme nalazilo naselje Pituntium, koje još u I. stoljeću po. Kr. spominje rimski pisac Plinije Stariji. Ukoliko bi to bilo točno, radilo bi se o mjestu relativno blizu Omišu, odnosno samoj sjeverozapadnoj granici Neretvanske kneževine („Paganije“ bizantskih izvora). Mletački dužd je potom nastavio putovanje prema jugoistoku da bi, došavši do „neretvanskih otoka“, sklopio mir s „Družakom“ (dvojbeno je radi ili se o osobnom imenu ili nazivu funkcije), kojeg mletački kroničar Ivan Đakon naziva također i „sucem Morjana“ (iudex Marianorum).

Crkva Sv. Martina u današnjoj Podstrani – u blizini koje se nekada možda nalazio i „dvorac sv. Martina“

Na samom lokalitetu crkve Sv. Martina u Podstrani još nije bilo nikakvih arheoloških istraživanja koja bi potvrdila postojanje sakralnog objekta upravo iz tog vremena, ali pojedini nalazi upućuju na postojanje antičke arhitekture. Tu je postojala možda villa rustica, koja se kasnije širila te je u ranom srednjem vijeku tu mogla biti gospodarska zgrada, tj. curtis, odnosno spomenuti „dvorac sv. Martina“, pokraj kojeg je mirovni sporazum potpisan davne 839. godine. Stara crkva Sv. Martina u Podstrani spominje se u dokumentima od XI. do XV. stoljeća. Od 1499. godine navodi se kao župna crkva Podstrane, a uvijek se uz samu crkvu spominje i groblje. Tako splitski nadbiskup Dinarić 1762. godine bilježi da je crkva bila presvođena i da je imala kameni oltar s likom sv. Martina. Sadašnja crkva Sv. Martina u Podstrani izgrađena je 1882. godine, odmah nakon što je srušena stara crkva koja se nalazila istočnije.

Spomen-ploča postavljena 1989. nad sporednim vratima crkve Sv. Martina u Podstrani kao podsjetnik na sklapanje mira između kneza Mislava i dužda Petra Tradenika 839. godine: „…kad je 839. godine mletački dužd Petar Tradenik poslije neuspjele navale ratnim lađama na Hrvatsku ovdje sklopio mir s hrvatskim knezom Mislavom“.

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split

mm

ABOUT THE AUTHOR

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike. Saznanja prezentira u okviru Škole heraldike i Male škole filozofije (povremeno održavane u Klisu i Solinu) te u kolumnama na web- portalima, uključujući i SolinLive.com.