|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

KAKO JE ŽIVI ZID POSTAO ŽIVI UŽAS

 

 

Živi zid već neko vrijeme nije parlamentarna stranka, ali njegovi (bivši) članovi i dalje su aktivni u svom djelovanju, a neki obilno profitiraju na svom anarhističkom aktivizmu.

“Treba Bruxellesu reći ne”- ovo nije objavio nikakav euroskeptik, već sam Ivan Vilibor Sinčić

Doduše, ne pod brendom Živog zida, jer Živi zid više ne postoji, sad se ta stranka zove “Ključ Hrvatske”.

Vrhunac licemjerja je da sam lukrativno živi od tog Bruxellesa. Ovih dana se grčevito borio protiv uvođenja eura, a ne smeta mu da već godinama u eurima prima toliko izdašnu plaću (za hrvatske prilike) da 5 godina takve plaće doslovno znači osiguranje za cijeli život. Oko te plaće se i raspala njegova stranka.

Živi zid postao mu je posao života. Najveće postignuće Živog zida bilo je osvajanje EU mandata. Ali Živi zid nije mogao preživjeti mjesečnu plaću od 8.000 eura.

Koliko je diletantska ta stranka govori i to da da su prevarili vojsku birača koja je na njihov nagovor izlazila na deložacije – ljudi su završili s kaznama koje moraju platiti, bez ikakvog odgovora stranke.

Ono je bilo apsolutno teatralno, anarhistička stranka koja je izrasla na borbi protiv Europske Unije i njenih vrijednosti popuca po šavovima pred kamerama cijele nacije zbog europske plaće.

A sad razlog odabira Živog zida od birača je odraz krajnjeg nepovjerenja u politiku. Samo što onda odabereš još veće diletante, prevarante, trolove, oportuniste, prodavače magle…

Ivan Pernar – ratnik protiv cjepiva i posvajatelja afričke djece

On je i nakon političke karijere u konstatnom lovu na vještice.

Ukrao je novac od svoje vlastite stranke (jer sam nije imao povjerenja u Živi zid i gdje će ići taj novac od njegovog saborskog mandata), a njegova stranka se zalagala da političke stranke ne dobijaju novac od države! Naravno, uzeo je i 6 plus 6…

Borba je stalna, vještice se mijenjaju.

Trenutne “vještice” protiv kojih se bori su posvajatelji djece iz Afrike. Ivan Pernar je najveći borac za pravdu, on će prijaviti sve posvojitelje jer “nešto nije bilo legitimno u proceduri”, objavljuje 15 borilačkih statusa na društvenim mrežama na tu temu. Facebook ratovanje je naravno bila i ostala omiljena disciplina.

A sam neće ništa napraviti da pomogne siromašnoj djeci u Africi, ali važno je da nekom djetetu svojim prijavama ugrozi priliku za dostojanstven život u Europi.

Branimir Bunjac, borac za rusko pravo na invaziju na Ukrajinu

Još jedan živozidaš koji se postavlja kao moralna vertikala, a sam može biti samo anti-primjer. Da ne spominjemo sve ono iz privatnog života, poput dugova koje ne vraća i profesorske plaće koju prima iako nije na poslu. Rat protiv cijepljenja mu je bila glavna fiksacija, toliko da je sjedio pred ekranom i objavljivao desetke statusa dnevno (kao pravi troll).

Trenutno je Bunjac, uz neke srpske teoretičare zavjere, jedan od najvećih boraca za ruska prava u Ukrajini – nema te mentalne akrobacije za kojom neće posegnuti da objasni kako se Rusi brane u Ukrajini. Mjesto radnje nije Donbas, nego njegov Facebook zid…

Mislav Kolakušić, iluzionist i obmanjivač javnosti

Jedini recept – biti protiv mainstreama. Do te mjere kad čak i podržava korupciju ako su svi ostali protiv korupcije (jedini je u EU parlamentu glasao protiv smjeren Eve Kalli, kod koje su pronađene ogromne količine novca za lobiranje…)

Odigrao je maestralnu kampanju, mogao bi biti uzor svim PR menagerima koliko je u kratkom vremenu hipnotizirao javnost. Ali nakon osvajanja EU mandata (u prijevodu, 5 godina po oko 8 tisuća eura mjesečno), on nestaje sa scene i postaje najveći troll u Europskom parlamentu. Jedina formula je: biti protiv.

Problem je da od svih tih njegovih statusa da je protiv nečega nitko nema apsolutno ništa – sve je bilo fake, on je pokupio glasove, uhljebio se i nestao. I za tu plaću mjesečno nešto malo trola, sve do sljedećih izbora. Pitanje je hoće li opet izvesti svoju predstavu, pojaviti se kao deus-ex-machina kao spasitelj svih ljudi..

Ovo četvero mesija su prepoznali tržište. Nanjušili su da postoji upražnjeno mjesto na političkoj sceni: biti protiv. I to su dobro unovčili.

Svojim djelovanjem nanijeli su nepovratnu štetu. Uništili su svaku ideju u treći put, ako je uopće još i postojala. Eto, to je njihov društveni doprinos. Demolirali su preostalu nadu u neke bolje političare, učvrsnuli su poziciju HDZ-a.

 

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)