|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

KAKO JE SUD SJEVERNE MAKEDONIJE POSRAMIO NAŠE SUDOVE

 

KAD PRAVOSUĐE UNIŠTAVA PRAVDU

Kako to za isto ubojstvo neki dobiju dvije, a drugi 18 godina?

Očito smo podcjenjivali Sjevernu Makedoniju. Mislili smo da smo napredniji od njih? Ne, tamo ljudski život očito više vrijedi. Za ubojstvo čovjeka dobiješ respektabilnih 18 godina, što je ipak dobra lekcija i trećina života iza rešetala.

U oba slučaja radi se o stašnom zločinu, kad cipelariš osobu do smrti. Može li biti veći pokušaj ubojstva nego da nego da te netko udara po glavi šakama, nogama i lokotom i šipkom?

Ali ne, na našim sudovima mijenjaju kvalifikacije, ispada da nije teško ubojstvo nego pokušaj ubojstva. Da ga možda nisu ubili ubojice, nego je žrtva pala sa stolice. Iako je i nakon pada sa stolice žrtva bila funkcionalna, te je očigledno da su fatalne ozljede posljedica teškog premlaćivanja.

Suci koji oslobađaju ubojice

Zašto sud donosi ovakve odluke koje svakome ubijaju imalo nade u pravdu? Da bi zločincima čiji život samo ugrožava druge živote, dali više vremena na slobodi? Stanoviti sudac Pretković zaslužan je što su ove ubojice dobile minimalne kazne.

Trebaju se spominjati imena tih nasilnika koji će za manje od dvije godine biti na slobodi: Asja Gorski, Ivor Vujasinović, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić. Kakve to moraju biti životinje da iscipelare čovjeka do smrti?

Pazite da vas ne iscipelare ako dođete u Varaždin. Jer, uskoro će biti na slobodi. Dakle, oborili su ga na tlo, udarali rukama, nogama i drvenom palicom. Uslijed primljenih udaraca, zadobio je prijelom sljepoočne kosti i razdor vena s krvarenjem u mozgu, od čega je umro sljedeći dan.

I sud zaključi da je umro jer je možda pola sata prije premlaćivanja pao sa stolice?

Slučajnost je da imamo dva gotovo identična slučaja, oba sa smrtnim ishodom.

Suci u Sjevernoj Makedoniji isto tako su mogli zaključiti da je žrtva – rukometaš fatalne ozljede dobio nakon pada na tlo (pada koji je posljedica premlaćivanja). Ali nisu, jer je takav zaključak apsurdan – isto tako bi mogli zaključiti da je žrtva koja je upucana u glavu umrla zapravo od toga da je pala na tlo.

Suci surađuju s ubojicama

I opet naše pravosuđe trijumfira, zabije maestralni autogol, natjera svakog da uzme pravdu u svoje ruke.

Policija obavi svoj posao, ali trulo pravosuđe pušta ubojice na slobodu. Pošalje ih u zatvor samo na provjetravanje, kao da su ukrali čokoladicu. Težina takvog anti-suđenja je ogromna – oni stvaraju društvo nepravde, nasilja, zločina, kaosa.

U obrazloženju sud kaže da “nema dokaza”. Krivi su, ali možda njihovo premlaćivanje nije direktan uzrok smrti.

Oni su prvotno bili optuženi kao supočinitelji za kazneno djelo teškog ubojstva, ali tijekom postupka je državni odvjetnik izmijenio pravnu kvalifikaciju djela u kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom”…

Sud u ovoj nepravomoćnoj presudi nije prihvatio kvalifikaciju teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti jer prvostupanjski sud, ne nalazi dokazanim na temelju rezultata dokaznog postupka da bi žrtva ozljedu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila uslijed udaranja od strane optuženika niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad.

Teško je uopće pročitati ovakve bljuvotine od glasnogovornika Suda. Sve smrdi na ogroman mito. Stanovitom sucu Pretkoviću.

Suci kreiraju društvo nasilja

U svakom slučaju, pravosuđe je uništilo svaku nadu u pravdu. Ovakvi suci ohrabruju potencijalne zločince. I tjeraju obitelj žrtve u apsolutni očaj.

Nema pravde. Nema šanse da dobijemo satisfakciju ako nam se dogodi nepravda. Možda suci žele poslati poruku da je život inače nepravedan. Da nitko ne dobije ono što zaslužuje. Osim ako idemo na sud u Sjevernoj Makedoniji.

Ovakvom pravosuđu ljudski život ništa ne vrijedi.

Ili život profesora vrijedi godinu i osam mjeseci zatvora..

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)