|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

JE LI SOLIN ZAISTA SIGURAN GRAD? Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solin

 

 

Mi se pitamo je li Solin zaista siguran grad, i koje su to ankete i mediji koji su ih proveli, a koje spominje gradonačelnik Dalibor Ninčević???

Nažalost naša rubrika CRNA KRONIKA, u kojoj objavljujemo dnevne informacije koje nam šalje policija, govori drugačije.

 

Foto: Grad Solin

U srijedu 30. siječnja održana je sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solin na kojoj su nazočili predstavnici PP Solin, sudske vlasti, solinske gradske uprave, Gradskog vijeća, ravnatelji osnovnih škola i vrtića, Centara za socijalnu skrb – Ispostava Solin, Gradskog društva Crvenog križa Solin, Centra za djecu, mlade i obitelj Solin, vatrogastva, udruga i zajednica s područja grada Solina.

-Kroz razne novinske ankete moglo se čuti kako se Solinjani osjećaju sigurno, što pokazuju i svi statistički pokazatelji, no kako bi taj osjećaj sigurnosti zadržali moramo nastaviti s preventivnim i još aktivnijim radom – kazao je u uvodu predsjednik Vijeća i gradonačelnik Dalibor Ninčević te nastavio – Ostanak sigurnosti ćemo jedino postići i izgraditi ako implementiramo aktivnosti po mjesnim odborima. Što znači da koordinacija mora biti još aktivnija na terenu – kazao je Ninčević, naznačivši kako policija na području Grada dobro radi svoj posao. Solin je grad koji raste, a broj policijskih službenika je isti kao i prije 20-tak godina – rekao je gradonačelnik Ninčević koji će zbog toga od Ministarstva unutarnjih poslova tražiti povećanje njihovog broja.

Policijska postaja Solin svojim obuhvatom područja je jedna od većih policijskih postaja u RH obuhvaća područje Grada Solina, općina Klis, Dugopolje, Muć…
Načelnik PP Solin Petar Puljiz je naveo kako na području Solina po statističkim pokazateljima u 2018. bilježimo pad kriminaliteta i nasilja i to za 15 posto, naspram 2017. godini. Riječ je o krađama, nasiljima u obitelji i na javnim površinama te vandalizmu i javnom redu i miru.

Tajnik Vijeća Slobodan Marendić naveo je kako osjećaj sigurnosti mora biti kontinuiran.
– Grad Solin je po svim pokazateljima siguran grad! Nastavak sigurnosti postići ćemo suradnjom sa sugrađanima i to po mjesnim odborima. Njihova angažiranost i aktivnost je bitna za doprinos osjećaja sigurnosti – naveo je Marendić koji vjeruje da će se tijekom ljeta, kada dolazi određen broj novih policijskih službenika, dio njih biti preraspoređen na područje Solina.

– Sprečavanju i zaustavljanju nasilja treba krenuti iz obitelji. Trebamo djelovati preventivno. – kazala je Božena Škare, predstojnica Centra za socijalnu skrb – Ispostave Solin – Kriza u braku vrlo je često okidač za nasilna ponašanja. Usmjeravajmo mlade ljudi, obitelji, djecu, da prije nego se nešto loše dogodi, ka uključivanju u savjetovališta da zatraže pomoć – navela je Škare.

U Solinu živi oko 6,5 tisuća djece. Rad na prevenciji važan je unutar obrazovnih institucija.
– Sve četiri osnovne škole kontinuirano surađuju s institucijama – naveo je ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća Đuro Baloević – Mi smo sigurna sredina i radom Vijeća i svih nas zajedno to moramo i ostati. Razina vršnjačkog nasilja između djece je u jednom konstantnom opadanju, prije svega mislim na fizičke sukobe. No, u porastu je internetsko nasilje – kazao je Baloević.

Zaključak održane sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Solina jest pojačan i kontinuiran rad po mjesnim odborima, održavanje predavanje stručnih osoba, nastavak rada radionice za mlade, veća prisutnost ophodnji solinskim ulicama i pojačavanje ljudstva na terenu te postavljanje video nadzora na javnim površinama na kojima se ne nalaze.

izvor: Grad Solin

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u