|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Jadro je od ‘izvora života‘ postao ‘izvor smeća‘! Duvnjak traži popis putovanja na koje je službeni vozač vozio gradonačelnika

 

Solinski gradski vijećnici su na zadnjoj sjednici jednoglasno usvojili sve predložene točke dnevnog reda.

Od prve koja je bila i najzanimljivija – informacije o ekološkom stanju u Mjesnom odboru Vranjic – gdje se građani brojnim prosvjedima bore za zaustavljanje zagađivanja okoliša i ugrožavanja njihova zdravlja, te ostale tri točke. To su bili prijedlozi Odluke o utvrđivanju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi i Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća za siječanj – travanj 2021., kao i Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe u siječnju 2021.

Sve to je usvojeno dizanjem ruku svih 19 prisutnih od 21 vijećnika, koliko ih sjedi u gradskom parlamentu. Predloženi Zaključak o prihvaćanju Strategije upravljanja imovinom Grada 2021. – 2027. godine povučen je s vijećničkih klupa budući da će se taj dokument prethodno staviti na javnu raspravu.

Međutim, kroz svoja pitanja, lokalni su zastupnici tražili odgovore na komunalne probleme – situacije s ulicama, rasvjetom, vrtićima, otpadom…

– Prostor važnog projekta “Jadro izvor života” sada je cirkus, možemo ga nazvati “Jadro izvor smeća” u Majdanu – prozvao je oporbeni Mario Jaman (SDP) vladajuće iz koalicije HDZ-HČSP-HSU-HDS, pojašnjavajući:

– Uklanjanjem stabala dobili smo bujice, potoke koji ugrožavaju okolne kuće. Sve je puno smeća, nema WC-a, caruje nered. Ista situacija je i kod Vidovića mosta, gdje posljednja dva mjeseca raste ilegalno odlagalište, a stotinjak metara niže je dvadesetak bačava s kemikalijama koje je netko ostavio uz samu cestu.

Spreman odgovor imala je gradska pročelnica Marijana Žižić, tvrdeći kako su upravo dobili dozvolu za drugu fazu spomenutog projekta, u sklopu kojega će se anulirati svi navedeni problemi, te zaposliti ljude koji će kontrolirati situaciju na terenu, dok će se bujične vode riješiti u sklopu pročišćivača koji gradi splitski “Vodovod i kanalizacija” (ViK).

Problem uništavanja vegetacije iznio je i Marin Matijević (nezavisna lista Davora Mikasa), i to na Blacama, gdje se u dužini od tri kilometra prekopava bilje, te sade čempresi i borovi, koji nisu autohtona stabla toga kraja, a sve pod egidom europskog projekta, koji će zapravo izmijeniti tradicionalnu vegetaciju.

Oporbenjak je ponovno zatražio i tiskanje plana grada, “starog” puno desetljeće, budući da se mnogo toga u Solinu promijenilo u tom razdoblju. Vijećnik iz redova vladajućih Josip Marković želi da se uputi zahtjev Hrvatskim vodama, koje bi trebale očistiti riječni tok Jadra od naplavina: debala, smeća, guma…, dok je Ivan Andabak (Nezavisna lista mladih – NLM) želio odgovor na pitanje kada će pročišćivač biti gotov.

– U sljedećih mjesec dana bit će javna nabava, a 24 mjeseca je rok za realizaciju projekta koji provodi ViK – podatke je iznio Renato Prkić, predsjednik Vijeća, dok je odgovor na upit nezavisnog Mikasa što je s granicama Klisa i Solina, dao gradonačelnik Dalibor Ninčević:

– Dvadesetak godina traje taj problem koji rješava Povjerenstvo koje se zadnji put sastalo 2018. godine. I referendum građana, na kojem se 95 posto njih izjasnilo da žive u Solinu, iako ih je netko granicama “ostavio” u Klisu, pogoduje našim težnjama da se ta situacije s granicama napokon i okonča. Čekamo odluku!

Odgovor, i to u pisanom obliku, morat će pričekati i vijećnici Niko Režić (lista Davora Mikasa) te Vedran Duvnjak (NLM). Prvi traži informaciju tko godišnje dobiva 50 tisuća kuna za nadzor groblja u Solinu, te koliko je novca potrošeno u Nogometnom klubu “Sloga” iz Mravinaca.

Mlađi vijećnik želi pisane odgovore na tri pitanja: posjeduje li Grad dio parcele “Salonita”, specifikaciju za sadnju sadnica 2019.-2020. godine, te popis putovanja na koje je službeni vozač vozio gradonačelnika.

izvor: Slobodna Dalmacija

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL