|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

IZUM ZVAN ŽUPANIJE ILI KAKO VLADATI AKO NE VLADAŠ

 

Puljak je možda premoćno pobijedio na izvanrednim izborima, ali svi znamo da ne ovisi sam o sebi. Zbog izmišljotina zvanih županije koja drži sve lukrativne kapitale grada Splita.

Horizontale i vertikale

Ovdje se radi o horizontal i vertikali. Kako nešto napraviti na jednoj razini (gradskoj), a opstruiraju te sa razine županije i države?

Grad veličine Splita ne upravlja svojim cestama. Ne upravlja svojim pomorskim dobrom. Srednjim školama, zdravstvom, cestama.

Ako se upitate zašto grad ne sanira neke stvari, upitajte se da li je to uopće pod ingerencijom grada. To je kao da dijelom tvoje plaće još uvijek upravljaju roditelji, i nemaš pristupa tome jer oni odlučuju kako to potrošiti.

A županije koje ipak moraju održavati velik broj zaposlene rodbine, svakakvih rođaka i ljubavnica, uglavnom dijele koncesije na plaže, i možda još neke sitne poslove. Pitamo se čime se bavi tih oko 270 zaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji (plus 50 vijećnika u Županijskoj skupštini), osim podjele koncesija.

Čime grad uopće upravlja? Kad se oduzmu ceste, pomorsko dobro, zdravstvo… ostaju dječji vrtići, gradske firme poput Promete i Stanouprave.

To je apsurdno da jedan grad ne može upravljati svojim pomorskim dobrom jer je to dodijeljeno županiji. Znači vlast u Splitu, ako slučajno nije iz HDZ-a, mora ovisiti o dobroj volji na županijskoj i državnoj razini. A oni najčešće opstruiraju grad, jer je to osveta građanima što nisu odabrali HDZ.

Da bi se nešto napravilo, treba balansirati između te tri razine. Treba stalno trošiti energiju na natezanje s županijom i državom da bi nešto ustupili, što se inače podrazumijeva pod normalno. Nema pravedne distribucije, Dalmacija nema lobiste kao što ima Slavonija na državnoj razini. A situacija je takva da stalno treba lobirati da bi se nešto napravilo, jer budget je ograničen, i nema dovoljno kolača za sve…

Kako vladati i kad ne vladamo

To je genijalan izum, izmisliš neko tijelo regionalne samouprave i daš im sve što valja pod ingerencijom tog tijela. Tako se dogodilo da plažom Zlatni rat upravlja župan Ževrnja, koji je htio postaviti neku anonimnu tvrtku iz Zagreba da upravlja najpoznatijom hrvatskom plažom. Međutim, župana je to koštalo funkcije jer su se ljudi ipak pobunili protiv tog apsurda.

I zato bi Split trebao dobiti status županije, baš kao i Zagreb. Samo što mu to nikad neće dati, jer moraju iz centrale kontrolirati tradicionalnu HDZ-ovu županiju. Kad gradom i županijom vlada ista stranka, onda ima šanse da se realiziraju neki projekti. Ali ako to nije slučaj, županija ima misiju opstruirati grad. Opstukcija će prestati kad se građani “opamete”, i odaberu istu stranku koja vlada i u županiji.

Tko je izmislio županije

HDZ ne vlada Splitom, ali zato ima svoje mehanizme osvete. Ne možeš maknuti jedan kiosk jer time upravlja županija. Oni svoje opstrukcije rade više ili manje suptilno. Rade na tome da ti maksimalno otežaju posao, primjerice za maknuti taj jedan kiosk treba poslati hrpu papira. I moraš biti spreman na tu borbu da bi se napravili minimalni koraci.

Svi znamo tko je izmislio županije. Onaj tko želi vladati i kad ne vlada. Oni koji uvijek žele vlast, žele sve poluge vlasti. A i kad ne vladaju, pobrinu se da ipak vladaju.

Taj izum je u korijenima Republike Hrvatske, i baš zato je toliko opstao. Vidjet ćemo kako će se Puljak i Ivošević izboriti s više ili manje suptilnim opstrukcijama. Jer oni ne opraštaju onima od kojih su izgubili izbore.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)