|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

IVAN ANDABAK: Grad Solin meta hakerskog napada

Prenosimo najnoviju objavu predsjednika solinskog gradskog vijeća Ivana Andabaka;

⛔️GRAD POD BLOKADOM⛔️

Po svemu sudeći grad je pod blokadom, ovaj put ne fiktivnom kao ranije kad se zbog političkih odluka nisu isplaćivale plaće. Ovaj put zaposlenicima Grada nije stigla elektronska pošta i objašnjenja kako su Marko i Janko iz GVa zaustavili plaće (što je nemoguće). Iskreno niti ne znamo kakvo bi im objašnjenje moglo doći. Ne samo njima već i poslovnim subjektima vezanim za Grad.

Iako nas izvršna vlast ignorira koliko god može, pa i sada u ovoj situaciji ipak smo dobili potvrde informacijama kako je Grad bio meta hakerskog napada i kako je cijeli sustav u blokadi već skoro pola mjeseca.

Ovo stanje, ako je točno, a ako nije ograđujemo se, dovodi u pitanje sigurnost Grada, ali i normalno funkcioniranje. Nije problem hakerski napad, to se može dogoditi svakome, već se otvaraju brojna druga pitanja.

Ako je Grad već bio meta napada zašto se o tome šuti? Koji je cilj napada? Što su hakeri točno napali? Zašto jedan ozbiljan grad poput Solina nema mjere prevencije kako bi spriječio nešto ovako? Koliki je obujam štete? Što je s osjetljivim podacima poput privatnih podataka zaposlenika, socijalno osjetljivih skupina o kojima skrbi grad, podacima tvrtki i privatnika, poslovnim tajnama, računima grada itd. Ako su zaista ove stvari ugrožene ili ako su otuđene što će Grad napraviti ako ih se tuži jer dužan čuvati tajnost takvih podataka? Jesu li računi grada sigurni ili su hakeri uspjeli probiti zaštitu (ako je ikad ona i postojala)? Što ako smo izgubili podatke Grada stvarane u zadnjih 30ak godina? Kako ih nadomjestiti i ako su stvarno izgubljeni zašto ne postoji backup podataka? Kakva je u konačnici bila zaštita i jeli uopće postojala? Tko će preuzeti ODGOVORNOST za novonastalu situaciju?

Mogao bih još postaviti brojna pitanja, no mislim kako je ovo sasvim dovoljno kako bi se shvatila OZBILJNOST situacije u kojoj se grad našao, a o kojoj se šuti i NEOZBILJNO pristupa prvo razinom prevencije, zatim nedostatkom komunikacije s Gradskim vijećem, ali i onim ozbiljnijim i bitnijim, javnosti.

Na ovakav način se omogućava prostor špekulacijama što dodatno unosi nemir među naše Solinke i Solinjane. Krajnje NEOZBILJAN pristup izvršne vlasti prema javnosti, a prema Gradu, njegovoj sigurnosti, je prikazan jedan blatantan DILETANTIZAM.

Nadam se kako će predstavnici izvršne vlasti Grada Solina uskoro smoći snage i hrabrosti i objasniti građanima što se to događa s našim Gradom!!!

Mi kao Gradsko vijeće ćemo povući određene poteze u skladu s našim ovlastima kako bi pokušali sanirati eventualnu štetu i kako bi u budućnosti stvorili preduvjete za prevenciju ovakvih situacija.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL